Malované putovní kamínky dělají lidem radost

V době, kdy byla zavřená kina, muzea i zájmové kroužky, se skupina maminek z Třince a okolí rozhodla dělat lidem radost a oživovat veřejný prostor. Začaly i s dětmi malovat na kameny a ty pak umisťovat do parků či v okolí turistických tras.

Malování na kamínky baví často celou rodinu. Foto: LZL

Kdo malovaný kamínek najde, může si ho buď nechat, nebo ho přemístit třeba i do jiného kraje. Kdo rád chodí do přírody, ať už na hory, či jen na procházky do okolí města, možná narazil na krásně malované kamínky. Vytváří je skupina maminek z Třince a okolí. Často zapojují i své děti. Dělají tím radost nejen sobě, ale i lidem, kteří pak jejich kameny najdou.

„Vždy si domů přineseme hromádku kamínků a pak se s holkami pustíme do práce. Malujeme buď fixy, nebo akrylovými temperovými barvami. Na závěr kamínek přetřeme průhledným lakem,“ popsala postup Lenka Zahradníková Lipková.

Nabarvené kamínky pak při procházce někde umístí. „Jsou vlastně takové putovní. Kdo je najde, může si je nechat, nebo je přenést na jiné místo, ideálně do jiného města, kraje nebo třeba i zahraničí a poslat je tak dál,“ vysvětlila.

Na druhou stranu kamínku totiž tvůrce napíše poštovní směrovací číslo města, ze kterého pochází. A tak se může stát, že kamínek z Třince se objeví i na druhé straně republiky a jeho nálezce přesně ví, kde vznikl. „Na sociálních sítích dokonce vznikla skupina, která má už téměř devadesát tisíc členů. Dávají tam fotky svých vyrobených kamínků, ale i těch, co našli,“ usmála se.

Kdo najde malovaný kamínek, může si ho nechat, nebo ho přemístit na jiné místo. Foto: LZL

„Moje holky to moc baví a mě taky. Nejčastěji asi nosíme kamínky do třineckého lesoparku. A taky jsme už jich tam pár našly. Každý se může přidat a udělat radost sobě i druhým,“ dodala.

Další zprávy z regionu