Mánesova stezka letos píše 44. díl

První zářijová sobota je vyhrazena populárnímu mezinárodnímu turistickému pochodu nazvanému Mánesovou stezkou, který organizuje Klub českých turistů Třinec. Jeho 44. ročník se koná v sobotu 2. září.

V cíli vládne vždy pohodová atmosféra. Foto: archiv pořadatele

Pořadatelé start zanechali na stejných místech jako minulý rok, to je ve Stříteži, v Třinci, v Návsí a v Mostech u Jablunkova. Trasy jsou 12, 15, 25, 32 a 45 kilometrů dlouhé pro pěší a 25, 35, 45 a 65 kilometrů pro horská a treková kola. Cyklistická trasa o délce 25 kilometrů je určena především pro rodiče s dětmi.

„Tento rok je opět otevřená 20 kilometrů dlouhá trasa ze Slovenska se startem v železniční stanici Svrčinovec. Protože letos bylo zrušeno osobní vlakové spojení z Mostů u Jablunkova do Svrčinovce, lze se na místo startu dostat pouze rychlíkem v 6.34 hodin nebo v 8.34 hodin do Čadce a potom osobním vlakem do Svrčinovce,“ upřesňuje za pořadatele Věra Byczanská.

I letos bude k dispozici populární sedm kilometrů dlouhá „kočárková trasa“, která se líbí rodičům s velmi malými dětmi, ale také starším lidem, kteří si netroufají na něco delšího. Trasa vede převážně po asfaltu. Start je v Dolní Lomné za muzeem, kde je zároveň cíl všech tras. V případě deštivého počasí se cyklistické trasy ruší. „Připomínáme, že loňského ročníku se za pěkného počasí zúčastnilo 1 180 turistů a cyklistů. Aktuální informace najdete na našem webu,“ doporučuje Byczanská s tím, že v areálu za budovou Lomňanského muzea bude připraveno menší občerstvení, diplomy a suvenýry z minulých ročníků.

Další zprávy z regionu