Manželům Bilkovým učaroval beton. Vyrábějí z něj dýmky i gramofony

Když se řekne beton, většina lidí si představí obyčejnou směs, která se používá ve stavebnictví. Ovšem pro manžele Janu a Marka Bilkovy z Milíkova se jedná o materiál, ze kterého se dají vyrobit například dýmky, gramofony, reproduktory či tapety.

Manželé obklopeni betonovými výrobky. Foto: archiv manželů

Vše začalo víceméně úplně náhodně v roce 2015. Manželům se v kotelně rozpadl nerezový dřez a uvažovali, čím jej nahradit. „Tento dřez byl a je hojně využíván i kvůli zvířatům, proto jsme chtěli něco odolného. Já jsem pracoval ve stavebnictví, takže beton se vysloveně nabízel – protože vydrží. Dřez jsme vybetonovali a dodnes drží. To jsme ještě neměli vychytané povrchové úpravy, takže je ošetřen pryskyřicí, což je také relativně nesmrtelný materiál,“ vysvětlil Bilko.

Tím začali manželé psát svou novou životní kapitolu. Na začátku uvažovali, co vše by se z betonu dalo vyrobit, a hlavně, začali své nápady zkoušet v praxi. „Dva roky jsme vyvíjeli beton, než jsme dali první dílko do výroby. Z obyčejného betonu by to nešlo, hlavně kvůli vlastnostem. Náš beton je stoprocentně přírodní, včetně přísad, navíc odlehčený. Touto cestou se ubíráme. Ovšem složení betonové směsi vám neprozradíme,“ usmál se Bilko, který společně s manželkou založil firmu Créer.

Jak manželé zdůrazňují, základem výrobku je mimo beton kvalitní forma, do které směs vlijete. Samozřejmě při dodržení technologického postupu. Na formy využívají celou škálu materiálů. Vždy záleží na velikosti a složitosti výsledného produktu. Po odlití následuje proces zrání, který trvá asi měsíc.

Povrchová úprava betonu je samostatnou kapitolou. Tady manželé také museli zkoušet, přemýšlet a improvizovat. Nyní používají špičkové hloubkové impregnace, které dlouhodobě ochrání povrch před skvrnami po potravinách, olejích, vínu, nebo čisticích prostředcích a samozřejmě jsou vhodné pro styk s potravinami.

Více se dočtete v aktuálním vydání Třineckého hutníku.

 

Další zprávy z regionu