Marie pomáhá ženám s rakovinou prsu

Ženám, které se dozvěděly nepříznivou diagnózu zvanou rakovina prsu, už šestadvacet let pomáhá třinecký Klub Marie. Sdružuje ženy z celého regionu Třinecka, Jablunkovska a Těšínska, které prodělaly onkologické onemocnění prsu.

Klub Marie slavil narozeniny i se svými hosty. Foto: archiv klubu

„Naším cílem je poskytování vzájemné pomoci mezi členkami klubu. Tato podpora je pro každého nemocného nepostradatelná pro zlepšení fyzického a psychického zdravotního stavu, a je stejně důležitá i po léčbě při návratu do běžného života,“ vysvětlila zakladatelka Marie Adamusová.

Pokračovala, že klub se kromě spolkové činnosti věnuje i zajištění volnočasových aktivit a potřebných kompenzačních pomůcek pro své členky nebo je aktivní u sbírkové činnosti, například se účastní Květinového dne.

Bohatá činnost klubu je zaměřena na organizování společných schůzek, na arteterapii, relaxační cvičení, návštěvy různých společenských akcí nebo organizování rekondičních pobytů. Součástí jeho činnosti je také prevence a celá řada aktivit na podporu informovanosti o tomto onemocnění.

Ve středu 21. června  v kavárně Pamoja slavil Klub Marie spolu pozvanými hosty a s moravskoslezskými onkologickými kluby 25. výročí svého založení. Předsedkyni klubu Marii Adamusovou ocenila na oslavách výročí pamětní medailí primátorka Třince Věra Palkovská. „Ceníme si toho, že v našem městě funguje taková organizace, jako je Klub Marie. Dodává ženám sílu a naději, což je nesmírně důležité. Proto jej podporujeme a budeme tak dělat i v budoucnu,“ slíbila Věra Palkovská.

Na oslavu přijely také moravskoslezské kluby, se kterými Klub Marie spolupracuje již od roku 2012 a pořádají každoročně setkání.

Další zprávy z regionu