MAS Jablunkovsko iniciovala vznik nové energetické komunity

Z podnětu MAS Jablunkovsko se v prostorách bystřického obecního úřadu setkalo před časem kolem 20 příznivců energetiky z řad obcí, podnikatelů i neziskových organizací.

Ilustrační foto: archiv th

Cílem byl vznik Regionální energetické komunity nebo také Regionálního energetického společenství. Komunita pod názvem Enerkom Jablunkovsko (zkratka Eneja) se bude zabývat otázkami energetických úspor, výroby a distribuce energie z obnovitelných zdrojů, jako jsou fotovoltaické systémy, větrné nebo vodní elektrárny. Jejím hlavním cílem budou úspory spotřeby energie, ale hlavně úspory obecních, podnikatelských i domácích rozpočtů občanů z regionu Jablunkovska, Třinecka a Těšínska.

Do spolku se budou moci zapojovat obce, malí a střední podnikatelé, ale i samotní občané, kteří zvažují instalaci výroben energie. Výhodou členství ve spolku je i poskytování základního poradenství v oblasti energetiky, postupné zavádění regionálního energetického managementu, pomoc při zpracování dotací v oblasti energetiky a podobně.

Předsedou Eneja byl zvolen Petr Hamrozi ze spolku I4U, místopředsedou se stal starosta Horní Lomné Kamil Kawulok.

„Prvním krokem je zjištění stávající situace všech zakládajících členů i kandidátů na členství v oblasti energetických otázek a jejich připravovaných investic. V současné době také hledáme odborníka, který by mohl nastoupit na pozici regionálního energetika a intenzivněji se věnovat pasportizaci a zavádění energetického managementu,“ přiblížil Petr Karlubík z MAS Jablunkovsko.

Velkou bariérou plného zahájení provozu jsou však legislativní překážky. Česká republika do této chvíle neschválila potřebné legislativní normy, které by umožňovaly zahájení plného provozu energetických komunit. „Věříme, že se tak stane v průběhu roku 2023 a budeme moci se dále rozvíjet,“ dodal Karlubík.

Další zprávy z regionu