Město dá na návrhy obyvatel

Zásadami participativního rozpočtu pro příští rok se minulý týden zabývali českotěšínští zastupitelé. Shodli se, že je pro město důležitý. Na participativním rozpočtu se aktivně podílí občané měst a obcí.

Jednání zastupitelů Českého Těšína. Foto: tm

„Příkladem budiž Jablonec nad Nisou, kde lidé podávali své nápady pod názvem Vyšperkuj Jablonec. To bychom chtěli i u nás, aby lidé získali k rozpočtu vztah. Prvním krokem proto bude rozšířit mezi lidmi informaci o tom, že je pro ně participativní rozpočet připravený,“ nastínila tajemnice městského úřadu Eva Kwiczalová.

Lidé mohou své návrhy podávat od ledna, přičemž bližší a podrobnější informace získají v brzké době na webových stránkách města.

Návrh počítá s tím, že nerealizovatelné návrhy budou vyloučeny, ostatními se město bude zabývat. „Pokud občan přinese návrh, který bude realizovatelný, veškerou administrativní činnost vykoná městský úřad, který zároveň bude posuzovat realizovatelnost nápadů. A to napříč odbory,“ upřesnila tajemnice.

Na přetřes přišla i minimální částka jednoho projektu, kterou město stanovilo na 100 tisíc korun. Při debatě se zastupitelé shodli snížit ji na polovinu. „Berme příští rok s tímto rozpočtem jako nultý ročník. Během něj máme možnost vychytat případné mouchy, které se určitě objeví,“ vložil se do diskuze zastupitel Stanislav Folwarczny.

Zastupitelé nakonec ve shodě odhlasovali zásady participativního rozpočtu města pro příští rok, přičemž minimální částku stanovili na 50 tisíc korun, aby měly šanci i menší projekty. Shodli se také na tom, že nerealizovatelné projekty radnice představí, aby občané věděli, které město zamítlo.

Další zprávy z regionu