Město podpoří obnovu historických prvků

Do 19. února se mohou obracet na město s žádostí o dotaci občané, kteří hodlají na svých objektech nacházejících se v městské památkové zóně obnovit historické prvky.

Radnice přispěje občanům na opravu historických prvků na budovách v městské památkové zóně. Ilustrační foto: th

„Poprvé jsme program vyhlásili v roce 2017 a od té doby se tak děje každoročně. Vloni jsme schválili částku ve výši tři sta tisíc korun a stejná suma je navržena i pro letošní rok,“ informoval místostarosta Českého Těšína Vít Slováček.

Jak dále řekl, dotační titul je určený na obnovu historických prvků objektů, které nepatří mezi kulturní památky, ale nacházejí se v městské památkové zóně. Jedná se původní historické prvky, které vznikly do roku 1945. Patří mezi ně například špaletová okna, vchodové a balkonové dveře, dřevěné výkladce, kovová zábradlí v exteriéru budov, zimní zahrady a zahradní altány s dřevěnou konstrukcí, oplocení rodinných či bytových domů.

„Oproti předchozím létům jsme na seznam pro letošní rok zařadili rovněž a původní sokly budov z kamene a umělého kamene, neboť se ukázalo, že tyto prvky jsou v poměrně špatném stavu a o jejich opravu mají majitelé historických objektů zájem,“ vysvětlil Slováček.

Zájemci mají možnost podat žádosti do 19. února, přičemž musejí mít závazné stanovisko k plánované obnově podle příslušného zákona. Město se coby poskytovatel dotace bude finančně spolupodílet na úhradě celkových uznatelných nákladů realizovaného projektu ve výši 50 procent, maximálně však částkou tři sta tisíc korun.

Další zprávy z regionu