Ministr se zajímal hlavně o CirkArenu

Hutnickou metropoli navštívil minulý týden ministr životního prostředí Petr Hladík. Zajímal se nejen o výstavbu vědecko-výzkumného centra pro recyklaci odpadů CirkAreny, ale i o ozdravné pobyty dětí a výstavbu fotovoltaických elektráren, které budí tolik vášně v nedaleké Vendryni.

Ministra Petra Hladíka uvítala v Třinci primátorka Věra Palkovská. Foto: magistrát

CirkArena by měla vyrůst na místě staré Werk Areny. „Využívání druhotných surovin osobně vnímám dlouhodobě jako naši budoucnost. My nemáme takové surovinové základny jako jiné státy, a proto je cirkulární ekonomika velkým potenciálem pro Česko. Projekt se mi líbí stále více a fandím mu,“ chválil Petr Hladík. Ocenil, kolik práce už je v tomto směru hotové.

„Protože jedním z kritérií výběru projektů bude i rychlost samotné realizace. Velké plus u mě má to, že spolu s vědecko-výzkumným potenciálem se ze starého stadionu stane centrum pro celou řadu společenských událostí. A fakt, že v rámci výstavby by byly zpět do výroby vráceny stávající materiály, je velmi originální,“ dodal.

David Sventek, předseda správní rady společnosti BeePartner, která přípravu projektu koordinuje, upřesnil, že se CirkArena zaměří na výzkum a vývoj v oblasti cirkulární ekonomiky, proto slovo Cirk v názvu. Konkrétněji by se pak měla činnost zaměřit na opětovné využívání bioodpadů, stavebních a průmyslových odpadů. „Plánujeme, že samotný objekt bývalého stadionu by se mohl stát příkladem recyklace konkrétních stavebních materiálů. Nečekáme na konečné rozhodnutí a děláme maximum pro to, abychom byli připraveni tak, aby se brány centra otevřely v roce 2027, jak by bylo požadováno. A nejen to. Jsme nyní tak daleko, že centrum by okamžitě po zahájení činnosti produkovalo konkrétní výsledky a přínosy pro praxi,“ je přesvědčen David Sventek.

CirkArena je jeden z 13 strategických projektů Moravskoslezského kraje v rámci Operačního programu Spravedlivá transformace určeného pro Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj. „Její vybudování by mělo pozitivní dopad nejen pro Třinec a region, ale pro celou Českou republiku. Práci v tomto centru by mohli najít vysoce vzdělaní lidé, což by z našeho města udělalo atraktivnější místo pro život,“ zdůraznila primátorka Třince Věra Palkovská.

V rámci schůzky se otevřela další témata, jako je spolupráce města a hutě, hovořilo se o ozdravných pobytech dětí a o fotovoltaických elektrárnách, které v poslední době budí v našem regionu velké vášně. „Témat je hodně a dohodli jsme se na další osobní schůzce, včetně návštěvy Třineckých železáren, na podzim letošního roku,“ dodala primátorka města.
Smyslem Fondu pro spravedlivou transformaci je především zmírňování dopadů procesu transformace směrem k uhlíkově neutrální ekonomice. Pro tyto potřeby je ve fondu vyčleněno 40 miliard korun, Moravskoslezskému kraji by mělo připadnout zhruba 19 miliard korun.

Další zprávy z regionu