Mise ukázala, že je řemeslo príma

Řemeslo má zlaté dno. Vědí to naše babičky, mnozí rodiče a teď už i parta dětí z Centra volného času Ámos z Českého Těšína. Ta dorazila do Střední odborné školy Třineckých železáren. A rozhodně se tam nenudila.

Děti si ve škole vyzkoušely spoustu zajímavých činností. Foto: škola

Děti dostaly unikátní možnost vyzkoušet si různá řemesla napříč všemi obory, které nabízí Střední odborná škola Třineckých železáren. Akce se zúčastnilo celkem 40 malých šikulů ve věku osm až 13 let v rámci příměstského táboru v duchu věda nás baví.

„Akce se konala v dílnách a učebnách naší školy. Děti si vyzkoušely zhotovit flétničku z plastové vodovodní trubky pomocí polyfúzního svařování plastů, elektronický blikač na kolo, kde pájely součástky pomocí páječky na desku plošných spojů. Otestovaly si funkci operátora v učebně logistiky a v horkém dni se všechny osvěžily míchaným nápojem, který si samy připravily,“ popsal vedoucí odborného výcviku Střední odborné školy Třineckých železáren Zdeněk Marek.

Táborníci usilovně vrtali, řezali, brousili, pájeli, stříhali či měřili. A hlavně, všichni si to náramně užili. „Musím chválit. Děti byly velice zručné a nebály se vyzkoušet různé činnosti s nářadím v moderních prostorách, které má naše škola připravené pro výuku,“ pousmál se Zdeněk Marek.

Akce měla podle jeho slov podpořit polytechnické vzdělávání a zájem o řemeslo, neboť, řemeslo má zlaté dno. „Děti odcházely s výrobky, které si samy vyrobily, a loučily se se slovy, že už se nemůžou dočkat další mise, která je příští rok čeká,“ dodal.

Další zprávy z regionu