Modelka nejraději vaří a peče

Frederika Krenželoková z Třince připomíná hlavní postavu z romantického filmu. Jako modelka spolupracuje se slavnými světovými značkami, stále přitom zůstává skromnou dívkou, která nejraději vaří a peče pro ostatní.

Modelka a pekařka v jedné osobě. Foto: archiv FK

Právě v tom možná spočívá její kouzlo, které ji popohání vstříc úspěchům.

Když měla Frederika necelých 16 let, napsala jí na Facebooku skautka z modelingové agentury Ely Management, zda by nechtěla být modelkou. Frederika nabídku ze zvědavosti přijala a prostřednictvím rodičů uzavřela s agenturou smlouvu. Vzápětí ji čekaly náročné týdny a měsíce – musela se učit, jak správně chodit nebo jak se tvářit do fotoaparátu. A brzy nato přišla první velká zakázka.

Coby studentka 1. ročníku střední školy se Frederika vydala na dva měsíce do Japonska. „Byl to pro mě obrovský výstup z komfortní zóny, být sama tak daleko od rodiny,“ vzpomíná dnes dvaadvacetiletá modelka.

Poslední dny před odjezdem byly velmi hektické. „Nejdřív jsem z toho byla nadšená, když se ale blížil den odjezdu, začali jsme být doma nervózní. Padla otázka, jestli to opravdu zvládnu,“ říká. Ona i rodiče se museli připravit na to, že v případě problému se z Asie domů jen tak nedostane.

Podpora rodiny je pro ni důležitá
Nakonec k rušení plánů nedošlo a Frederika se vydala za prací na daleký východ. Přiznává, že první týdny byly těžké, zejména kvůli zcela odlišné kultuře a mentalitě Japonců. Pak se obrnila, našla si přátele a začala si zkušenost užívat. „Hodně mi pomáhala podpora rodiny přes telefon,“ přiznala a připomněla, že podpora jejích nejbližších ji na cestách pomáhá i nyní.

Dnes má Frederika za sebou nespočet zahraničních a vzrušujících spoluprací. Mezi největší úspěchy a své splněné sny řadí například to, že se objevila na titulní straně časopisů Marie Claire, Vogue nebo Elle. Dlouho se jí přitom nedařilo k focení pro tištěný časopis dostat.
Podobně to měla s přehlídkovým molem, pro které je se svými 173 cm v modelingovém světě prý malá. I tento cíl si ale odškrtla ze seznamu, když v roce 2021 prošla v Paříži konkurzem pro zimní kolekci značky Dior. Exkluzivní kousky předváděla před publikem, kde seděla třeba modelka a herečka Cara Delevigne. Účast na pařížském týdnu módy pak Frederice zajistila vstupenku na český Mercedes-Benz Prague Fashion Week.

I přes výrazné úspěchy se Frederika jako většina modelek běžně potýká s odmítnutím. „Dříve bych si to brala osobně, dnes už ne,“ vysvětluje a dodává, že čekání a občasný nezdar je neodmyslitelnou součástí branže.

Náhled do kuchyně
Za změnu přístupu u Frederiky může také to, že svou pozornost teď věnuje i jiné činnosti – kulinářství. „Už odmalička mě bavilo něco péct a chystat pro druhé,“ říká.

Její pokrmy se začaly šířit nejdřív v rodině a mezi přáteli. Okruh zákazníků se postupně rozšiřoval, až se před rokem rozhodla začít sdílet své výtvory na Instagramu pod značkou Mild Berries. Sama profil popisuje jako „Náhled do mé kuchyně”.

Jídla, která připravuje, jsou rozmanitá, vždy se ale snaží, aby v nich nebylo zbytečně „nic navíc“. Ráda zkouší také recepty bez lepku a přidaného cukru, ale tak, aby to nešlo poznat. „Mám radost, když můžu dopřát něco dobrého někomu, kdo nemůže jíst všechno,“ říká mladá kuchařka.

Často pracuje se zeleninou a zpracovává ji do sladkých zákusků. „Spousta lidí je překvapených, když zjistí, že jí zákusek z řepy se šlehačkou z dýně. Přitom by si normálně zeleninu nedali,“ vysvětluje.

Pokud by měla doporučit jednu věc ze své kuchyně, byly by to výrobky z kvásku. „Požitek z kváskového pečiva je opravdu úžasný,“ tvrdí Frederika.

Zatímco běžné produkty z droždí ze supermarketu často chutnají prázdně, skoro jako vzduch obalený krustou, ty z kvásku mají v každém soustu plnou chuť a také mnohem déle vydrží vláčné. „I když u nás doma je všechno vždy rychle pryč,“ směje se.

Kváskové pečivo je stálicí v menu mladé modelky, aktuálně se však zájemci mohou těšit i na dobroty z jahod, které chystá pro další plánované akce.

Další zprávy z regionu