Most u myší díry musí posoudit statik

Třebaže voda pomalu opadá, stále je uzavřena ulice Závodní a „myší díra“. Tímto úsekem nebude možné projet ani poté, až zcela odteče. Most totiž bude muset nejprve posoudit statik. Na situaci reagují i některé školy a vyhlašují na zítra ředitelské volno.

Most u "myší díry" zůstane veřejnosti uzavřen, dokud ho neposoudí statik. Foto: Pavel Babula

Situace v Třinci se pomalu uklidňuje. Přesto je stále uzavřený železný most za magistrátem ve směru Stará Sosna. Lidé zatím nemohou využít ani lávku „u Motorestu“ ve Vendryni ve směru do Lyžbic. Uzavřený je i mostek ze Sosny do Dolní Líštné.

„Stále je možné pro cestu na Sosnu a ze Sosny mimořádně a s opatrností využít cestu přes Vendryni.  Autobusové stanoviště se aktuálně čistí. Obslužnost autobusové dopravy je stále výrazně omezena. Ulice Těšínská a Nádražní jsou plynule průjezdné, stejně tak i stará silnice I/11 u Napoleona V Tyře je ale na několika místech na vozovce nános bláta a kamení. Průjezd je možný s opatrností. V Karpentné se řiďte dopravním značením, některé úseky silnic jsou uzavřeny,“ poukázal mluvčí třineckého magistrátu Stanislav Cieslar.

Na vzniklou situaci reagují ředitelé škol. Aktuálně ředitelské volno na pondělí 16. září vyhlásila Jubilejní Masarykova základní škola. ZŠ Kaštanová a Církevní základní škola taktéž ruší školní výuku s tím, že v případě potřeby nabízejí obě školy hlídání dětí ve školní družině.

Ředitelky zmíněných škol takto reagují na uzavření mostu u „myší díry“ na ulici Nádražní a omezenou dostupnost. Školy v celém městě také čelí technickým problémům, jako jsou výpadky energie a tepla.

Základní škola Gustawa Przeczka s polským jazykem vyučovacím zůstává v provozu.

Žena v potoce

Po náročné noci se Krizový štáb Moravskoslezského kraje seznámil s aktuálním stavem na řekách a predikcí vývoje povodňové situace. Hasiči i policisté jsou v kraji v plném.

„Moravskoslezský kraj má za sebou kritickou noc, naštěstí zatím bez vážnějších zranění lidí nebo záchranářů. Nejintenzivnější srážky jsme zaznamenali na Frýdecko-Místecku a v Beskydech. Z hlediska srážek má Moravskoslezský kraj to nejhorší za sebou. Přesto je vody stále moc,“ uvedl hejtman Moravskoslezského kraje Josef Bělica s tím, že od dnešního rána v kraji zasahají dva vojenské vrtulníky.

Nejvíce lidí bylo evakuováno například v Opavě-Kateřinkách, v centru Českého Těšína nebo Dolním Kostelci na Krnovsku. Do náhradních prostor se ze svých domovů včera přesunulo celkem tři tisíce osob včera, další tři tisíce v noci na dnešek, doporučená je k evakuace dalších 5 tisíc lidí v Opavě, 500 lidí v Českém Těšíně a zhruba 200 lidí v Antošovicích.

Potíže jsou také na silnicích v regionu. V obou směrech je uzavřena dálnice D1, a to na 370-354 km. Částečně neprůjezdné jsou v kraji v jednotlivých úsecích téměř všechny silnice 1. třídy. Kvůli přelivům vodních toků jsou zatopené také menší krajské silnice 2. a 3. třídy. Krizový štáb se taky zabýval přerušenými dodávkami elektřiny, bez proudu je nebo bylo v kraji přes 111 tisíc domácností, jednotliví dodavatelé situaci řeší.

Zdravotnická záchranná služba během noci ze soboty na neděli řešila řadu události, souvisejících se zhoršující se povodňovou situací. V několika případech blokovaly průjezd sanitních vozidel na cestě k pacientům stromy spadlé přes silnici. Zaznamenali jsme již první případy, kdy se posádky z důvodu záplavy nemohly na místo události dostat vůbec, a o pomoc bylo nutno požádat hasiče.

 

Týmy ZZS zasahovaly do ranních hodin u pěti pacientů, kteří z důvodu vážného onemocnění vyžadují trvalou oxygenaci. Z důvodu výpadku elektrického proudu a nefunkčnosti domácích oxygenátorů u nich došlo ke zhoršení zdravotního stavu. Po ošetření a podání kyslíku byli nemocní transportováni do zdravotnických zařízení, kde jim bude potřebná péče zajištěna.

Přímo v souvislosti s vodním živlem zasahovali záchranáři u ženy v Třinci, která byla nalezena podchlazená po pás v potoce. Posádka ji ošetřila s podchlazením a předala v třinecké nemocnici.

Další zprávy z regionu