Mosteckým se ztratila z garáže nafta

Mimořádné zastupitelstvo v Mostech u Jablunkova nabídlo v průběhu letních prázdnin pikantní spor mezi hasiči a starostou. Na vině byly pohonné hmoty, které se obci někam ztratily a nejsou dohledatelné. K tématu se zastupitelé vrátili i na svém závěrečném zasedání 5. září.

Celý problém započal, když údajně podle zastupitele a zároveň šéfa sboru dobrovolných hasičů (SDH) Tomáše Kohuta starosta obce Josef Szotkowski obvinil místní požárníky, že kradou obecní naftu. Ten však s tvrzením kategoricky nesouhlasí a nařčení odmítá. „Není pravda, že bych označil za zloděje hasiče, jen jsem tehdy řekl, že se ztrácí nafta,“ nechal se slyšet na zastupitelstvu starosta.

Tomu však v diskusi opět kontroval Kohut: „Podle vašich slov to byli právě hasiči. Myslíte, že bych bil do stolu, kdybyste řekl, že se technickým službám ztrácí nafta? Udeřil jsem pěstí do stolu, protože jste hasiče osočil. Ještě jsem se vás několikrát zeptal, jestli to myslíte vážně.“ Jediným inklinovaným místem, kde k takovému činu mohlo dojít, je jedna z garáží, kterou užívají oba subjekty.

Do prošetření se proto jako nestranný arbitr pustil jiný zastupitel Alois Martynek, jenž si nechal vystavit SDH i technickými službami tzv. stazky, což jsou knihy dokumentující spotřebu a další nakládání s pohonnými hmotami. „Šetřením jsem reagoval na výzvu Tomáše Kohuta i vedoucího technických služeb Tomáše Bazgiera, kteří mě vyzývali, ať záležitost prověřím,“ řekl Martynek, který má k takovému počínání blízko i díky svému členství v kontrolním výboru obce.

K výsledku, kde chybějící nafta skončila, však Alois Martynek po prověření nedošel, protože ne všechny stazky byly vedeny, jak se patří. „Zabýval jsem se tím, jak u nás v obci funguje tankování paliva od roku 2015. U hasičů jsem prověřil dokonce dokumentaci o pět let starší a nenalezl jsem pochybení. Musím však konstatovat, že ve výkazu technického úseku obce, za nějž je zodpovědný pan Bazgier, je totální chaos,“ uvedl Martynek s tím, že se jedná spíše o neevidenci.

„Nenašel jsem nikde informace o žádném traktoru, které u nás jezdí právě na naftu. Nenašel jsem za celou dobu ani zápis o tom, kdo s těmi traktory jezdí, kolik kilometrů ujel, jak dlouho je řídil a kolik litrů nafty projezdil. Je tam jen občas zaznamenaný účel jízdy, motohodiny a tankování bez uvedeného množství,“ prozradil výsledky zkoumání člen kontrolního výboru a dále pokračoval: „Tyto záznamy jsou naprosto nedostačující. Jak může pan Bazgier při takovém chaosu tvrdit, že se mu někde ztratila nafta?“

Vedoucí technických služeb se však nařčení brání. „Na obec Mosty u Jablunkova jsem nastoupil v září 2015 ihned po škole jako dělník. Po roce a čtvrt jsem se stal vedoucím technického úseku a evidenci jsem vedl tak, jak již bylo několik let zavedeno,“ uvedl Tomáš Bazgier s tím, že mají ve svých vozech přes tři roky GPS lokátory, které sledují jejich pohyb.

Podle Aloise Martynka by však vedoucí technických služeb měl hledat problém sám u sebe. Starosta Szotkovski nakonec pronesl, že hasičům věří a s výše popsanou situací sám není spokojený: „Už jsme připravili opatření. Traktoristé budou tankovat přímo do nádrže u pumpy na hranici a do kanystrů už se čerpat vůbec nebude. Dostali příkaz a povedou řádnou evidenci, kterou budou dokládat účtenkami.“

Tyto změny už také u technického úseku jeho vedoucí zavedl. „Po zjištění, že se z barelu ztratilo asi 30 až 40 litrů nafty, jsem ihned informoval pana starostu (s vědomím, že jsem za ztrátu zodpovědný), aby mi pomohl problém vyřešit. Ihned po kontrole provedené panem Martynkem a zjištění, že taková evidence je nedostačující, jsem zavedl do traktorů knihy jízd s podrobnějším záznamem,“ vysvětlil Bazgier.

Zastupitel Alois Martynek však s těmito opatřeními není spokojený. „To mi nestačí. Požaduji, aby výkazy psali stejně důkladně jako hasiči, aby je jednou za měsíc zodpovědná osoba kontrolovala, aby začali vypisovat stazky tak, jak mají, a aby měli řádné formuláře,“ dodal.

Další zprávy z regionu