Mostořský guláš přilákal gurmány z celého okolí

Pokud máte rádi guláš, tak jste dnes měli zamířit do Mostů u Jablunkova. A pokud jste tam byli, určitě jste nelitovali. Guláše totiž byly skutečně luxusní.

Je libo gulášek? V Mostech dnes bylo na deset druhů. Foto: mr

Na pomyslném startu Mostořského guláše stálo deset týmů. Všichni přinesli kotlíky, maso a další ingredience. V deset hodin dopoledne zazněl signál a kuchaři se pustili do vaření. Po 14 hodině pak už chodili natěšení návštěvníci a koštovali.

Bylo z čeho, k mání byl zvěřinový či zabijačkový guláš, Bukowianski guláš, guláš kotlíkový i maďarský nebo speciální mostořský či gulašzupe.

Jedna degustační porce stála dvacet korun, takže lidé ochutnávali ve velkém. Jako první měla prázdný kotlík Marie Roženková. „Mám guláš z hovězího krku, přidala jsem tam brambory a klobásu. A víte co? Všichni tady říkají, že je nejlepší,“ usmívala se spokojeně. Soutěže se účastnila podruhé. Původně se jí ani moc nechtělo, ale rodina ji nakonec přemluvila.

Guláše hodnotil také odborník na slovo vzatý – šéfkuchař hotelu Vitatily Krzysztof Sajdok. „Zatím jsem ochutnal šest porcí a musím říct, že jsem spokojený. Jak ale zvládnu další čtyři, to nevím,“ krčil rameny.

Jak řekl, guláše hodnotí hlavně podle toho, jak je uměli jejich tvůrci dochutit. Dívá se ale i na kvalitu masa a skladbu surovin. „Musím říct, že mě překvapilo, jaké ingredience někteří použili. Líbí se mi například bezlepková verze guláše, který je zahuštěn cizrnou. Jinde zase přidali zelí, to také nebylo špatné. Přesto už ale mám svého favorita, tak uvidíme,“ usmíval se tajemně.

Lidem k pojídání hrála hudba v podání kapely Blaf. Hasiči bojovali ve své soutěži, děti se bavily na skákacím hradu nebo malém kolotoči. V pozadí řezbáři dokončovali své plastiky. Nakonec bylo i počasí poměrně pěkné a akce se vydařila.

O tom, kdo zvítězil v gulášové soutěži, si budete moct přečíst ve středu v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu