Mosty u Jablunkova provoní dřevo i guláš

Řezbářský plenér a Mostořský guláš, tyto dvě akce se prolínají a končí v sobotu v Mostech u Jablunkova. Už dnes ale můžete zažít na místě spoustu zajímavých akcí.

Řezbáři v Mostech pracují již od včerejška. Ilustrační foto: archiv redakce

Mezinárodní řezbářský plenér 2018 začal v Mostech u Jablunkova u Dřevěnky na Fojtství ve čtvrtek a vyvrcholí zítra, tedy v sobotu 19. května. „Přijďte se podívat, jak se mistrům řezbářům mění pod rukama za pomoci motorové pily kusy kmenů na mistrovská díla. Letos se plenéru účastní pět umělců,“ zvou k návštěvě pořadatelé.

Pokud se na místo přijdete podívat dnes, můžete si od 15 hodin pochutnat na bramborových plackách, hrčavské káva a čepovaném hrčavském pivu. V 16 hodin proběhne v Dřevěnce vernisáž výstavy fotografií s názvem Cestou necestou. Autorkou je mostecká fotografka Denisa Kufová. V 17 hodin zahraje divadelní kroužek žáků ZŠ Mosty u Jablunkova pohádku Třetí sudba, a to v kulturním domě PZKO.

Vyvrcholení celé akce je ale naplánováno na sobotu. Návštěvníky čeká bohatý kulturní a doprovodný program. Během celého odpoledne bude hrát kapela Blaf. V 11 hodin začne soutěž TFA Beskydský železný hasič. V 16 hodin je pro diváky připravená Vzpěračská show s podtitulem Zvedni, jak umíš. Děti se mohou těšit na dobové kolotoče, skákací hrad i trampolíny. Nebude chybět občerstvení a samozřejmě ochutnávka gulášů.

Od 14 hodin bude na prostranství u Dřevěnky probíhat tradiční soutěž pod názvem Mostořský guláš. Letos se do boje pouští deset týmů. Začátek ochutnávky gulášů je naplánován na 14.30 hodin. Navíc speciální cenu udělí i odborník na slovo vzatý, šéfkuchař hotelu Vitality Krzysztof Sajdok. V 18.30 nastane nedůležitější chvíle – vyhlášení výsledků. Pro tři vítěze nejlepších gulášů jsou připraveny hodnotné a opravdu zajímavé ceny.
„Veřejnost, která se chce zapojit do hlasování o nejlepší guláš, si u vstupu zakoupí slosovatelné hlasovací lístky, a rovněž se může těšit na zajímavé ceny,“ uvádí pořadatelé.

Další zprávy z regionu