MUZ-IC má za sebou premiérové webové vysílání

Pětidílný seriál o bylinkách je k vidění na Facebooku bystřického MUZ-ICu. Jedná se o besedu, na které hrály prim bylinky a jejich využití.

Protagonistky besedy zleva: Taťána Marszalková a Lenka Sližová.

Nouzové stavy nutí k nouzovým řešením. A když MUZ-IC musel, stejně jako ostatní podobná zařízení, z hodiny na hodinu zavřít kvůli pandemii koronaviru své prostory pro veřejnost, návštěvníkům se otevřel díky webovému vysílání.

„Přemýšleli jsme, jak dostat v dané situaci kulturu k lidem, abychom přitom splnili všechny podmínky a opatření nouzového stavu,“ nastínila Lenka Sližová z bystřického MUZ-ICu. Hnacím motorem byl v tomto směru i Bystřický informátor, ve kterém vyšla pozvánka na povídání o bylinkách. „Chtěli jsme dostát slibům a rozhodli se, že zkusíme něco úplně nového a pro nás všechny jiného. Akce sice bude u nás, ale v tomto případě bez lidí, ovšem ve výsledku se k nám díky kameře dostanou,“ přiblížila Sližová.

V MUZ-ICu se vždy snaží vybírat na besedy hosty, kteří mají lidem co říct. A když vše navíc ještě umějí podat s přirozeností a opravdovostí, tím to je pro pořadatele i posluchače lepší. „I proto jsem oslovila Táňu Marszalkovou z Dolní Lomné. Navíc se s ní znám již mnoho let a vím, že v sobě skrývá opravdovou lásku k přírodě – od brouků až po vše, co roste,“ představila hosta webové besedy Sližová.

A jak probíhalo samotné natáčení? „Zakoupili jsme telefon s kvalitní kamerou a samozřejmě stativ. S natáčením ani s úpravou videí žádné zkušenosti nemáme, takže jsme to celé postavili na metodě pokus-omyl,“ prozradil kolega Lenky Sližové Daniel Mlynek, který měl na starost technický servis. Role moderátorky se ujala jeho kolegyně. „Vše bylo spojené s jistou nervozitou, jelikož jsme se do tohoto formátu pustili úplně poprvé. Ale po nějakém počátečním ostychu jsme během besedy docela zapomněly, že se natáčí,“ svěřila se Sližová.

Další zprávy z regionu