Muz-ic slibuje bohaté kulturní vyžití

Díky projektu nazvanému Slezské Beskydy, společné dědictví se mohou obyvatelé Bystřice těšit z nového kulturního a informačního centra Muz-ic. To by podle starosty Romana Wróbla mělo sloužit co nejširší škále spolků, ale také jako muzeum nebo kino.

Na slavnostní otevření přijeli významní hosté. Foto: fm

V rámci obnovy přírodního a kulturního dědictví a podpoře turistické infrastruktury financované Evropskou unií mohla dnes Bystřice otevřít jedno z tzv. Center slezských Beskyd s názvem Muz-ic. „Se samotnou projektovou přípravou jsme začali už na podzim roku 2015. Na začátku ledna 2017 jsme pak začali s rekonstrukcí budovy a dnes ji také slavnostně otevřeli,“ popsal starosta Wróbel přestavbu za téměř milion eur, na níž však obec dostala 85% dotaci.

„Tyto nové prostory, které vznikly, by měly do budoucna posloužit rozvoji spolkové činnosti. Dokážu si živě představit, že tady třeba šachisté budou hrát své mistrovské zápasy. Dále si dokážu představit, že i myslivci, rybáři, tělesně postižení, důchodci, ale i jiní zde budou mít třeba své výroční schůze. Že právě tento konferenční sál bude místem pro komorní koncerty, besedy s umělci či mladými talenty. Je tady obrovské portfólio možností, které můžeme naším občanům nabídnout,“ dodal starosta.

Zrekonstruované prostory vznikly v budově bystřického kina, kde kromě íčka v přízemí a již zmiňovaného sálu v prvním poschodí, vyrostlo také nové muzeum. V něm jsou k nalezení rekvizity typické pro regionální řemesla, dialekt, lidové kroje a další zajímavosti vážící se na oblast Těšínského Slezska. Komplex pak doplňuje také kino, jež se s výše vyjmenovanými částmi Muz-icu o svůj areál rozdělilo.

Více se dočtete příští týden v Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu