Muž místo zákazníkům posílal peníze sobě

Spadla klec, kriminalisté dopadli operátora internetového obchodu. Muž z našeho regionu si měl podvody přijít na více než 280 tisíc korun.

Ilustrační foto: archiv th

„Podezření o možném podvodném jednání oznámil kriminalistům supervizor jednoho on-line obchodu zaměřeného na prodej různých segmentů, jako jsou například sport, drogerie, ale také spotřební elektronika,“ řekla policejní mluvčí Eva Michalíková.

Kriminalisté z oddělení hospodářské kriminality z Frýdku-Místku v těchto dnech zahájili trestní stíhání a obvinili 23letého muže z podezření ze spáchání zločinu podvod, kterého se měl dopustit v lednu letošního roku.

Obviněnému muži je kladeno za vinu, že měl během ledna opakovaně zneužít svého postavení ve společnosti na pozici operátora call centra. Náplní práce byla telefonická komunikace se zákazníky internetového obchodu, která se týkala řešení objednávek, reklamací, ale i různých dotazů. Obviněný muž měl ve své funkci pravomoc zákazníkům proplácet dobropisy. Samotná realizace probíhala prostřednictvím elektronického systému, do kterého se mimo jiné zadávala čísla účtů zákazníků, na které jim měly být peníze za vrácené či reklamované zboží zaslány.

U prvního podvodného jednání měl obviněný do dokumentu místo čísla účtu zákazníka uvést své číslo účtu, a tím se neoprávněně obohatit o 20 tisíc korun. „Zřejmě zjistil, že to u prvního pokusu vyšlo, tak protiprávní jednání měl opakovat ještě 7krát a tím si přijít na více jak 280 tisíc korun. Na podvod upozornil firmu zákazník, kterému nebyly proplaceny dobropisy. Následným prověřením společnost odhalila další podvodné skutky,“ upřesnila mluvčí.

Obviněný muž komisaři do výslechu uvedl, že peníze měl použít pro svou potřebu a svého jednání lituje. S poškozenou společností uzavřel dohodu o splátkovém kalendáři na zaplacení vzniklého dluhu. Dosud s netrestaným mužem je vedeno trestní stíhání na svobodě. Nyní mu hrozí trest odnětí svobody od dvou do osmi let.

Další zprávy z regionu