Muzeum je plné zvířecích rekordů

Mají opice blechy? Který had je nejrychlejší a který nejjedovatější? Jak je na tom velbloud se svými hrby? To a ještě více zjistí návštěvníci Muzea Třineckých železáren a města Třince. Pokud výstavu navštíví celá rodina, je téměř jisté, že se královsky pobaví.

Návštěvníci muzea si mj. vyzkouší život gibonů. Foto: mr

Interaktivní výstava nazvaná Rekordy a kuriozity ze světa zvířat se věnuje zajímavostem ze života savců (a nejen jich) a zážitkovým způsobem přibližuje dovednosti, které jsou jim vlastní. „Neklade si za cíl konkurovat atraktivním dokumentům nebo vyčerpávajícím způsobem předávat encyklopedické informace, ale zajímavě i zábavně předat nejdůležitější nebo zajímavé informace ze světa savců, snažit se zaujmout a nadchnout návštěvníky o tuto část živé přírody a motivovat je k jejich ochraně a lovům beze zbraní,“ popsala vedoucí muzea Eva Zamarská.

Lidé, kteří dorazí, a je úplně jedno, zda jsou dospělí, či děti, dostanou do ruky sešitek s úkoly. S ním pak chodí po expozici a plní jednu zajímavou disciplínu za druhou. K nejzábavnějším patří opičí dráha pro gibony nebo testovací nora pro krtky. Zábavné je na vlastní kůži vyzkoušet, jak si obstarávají potravu mravenečníci nebo najít v kupě pilin červíky. Zvídaví se budou snažit poznat zvířecí stopy, srst a hlasy. Napínavé je i přiřazování rekordů k různým zvířatům.

„Na grafických panelech jsou informace o jednotlivých řádech a hlavních znacích savců. Důležitou součástí projektu je seznámení návštěvníků se savci žijícími v městské aglomeraci a okolí, s kriticky ohroženými druhy, s ochranou velkých šelem v Beskydech a s chováním k nalezeným mláďatům a zraněným jedincům,“ upozornila vedoucí.

Lidé, kteří si výstavu pečlivě projdou, se nestanou uznávanými odborníky na faunu. Dozví se ale spoustu zábavných informací.

Další zprávy z regionu