Muzeum ovládnou tradice Vánoc

Nezapomínat na tradiční zvyky a pobavit se v předvánoční atmosféře je každoroční výzvou pro Živý betlém. Letos se koná už jeho 20. pokračování v prostorách Muzea Třineckých železáren a města Třince. Své brány otevře už příští pátek 15. prosince v 8.30 hodin a zavře je v 18 hodin.

Loňský ročník zasypal sníh. Foto: Pavla Mročková

Na návštěvníky, zejména dětí budou čekat betlémští řemeslníci, živá zvířátka, vánoční klauni a kejklíři, kováři, ale i divadlo a koncerty. Děti si vyzkouší různá řemesla, například výrobu vánočních ozdob a malování baněk.

„Přichystali jsme akci tak, aby celý den probíhal v zábavné a příjemné vánoční atmosféře. Naši hosté se nebudou nudit venku ani vevnitř, kde jsme instalovali nové výstavy. Chybět nebude ani výborné občerstvení například bramborové placky, domácí klobásy a výborný svařák,“ zve vedoucí muzea Eva Zamarská. Dopoledne očekává zejména návštěvu dětí z mateřských a základních škol Třinecka a Jablunkovska, maminky s dětmi, odpoledne se pak těší na děti ze školních družin a rodiny s dětmi.

Program na ně čeká velmi pestrý. „Pobaví Cirkus trochu jinak z Ostravy s vánočním příběhem Poppy a Adálka slaví Vánoce trochu jinak. Zábavu dětem přivezou také Klauni z Balónkova a jejich 30 dkg smíchu aneb motací výchova. A v 10.30 hodin dojde na vyhlášení vítězů každoroční soutěže Betlém, jak ho umím já!, jehož se koná už 27. ročník,“ přibližuje vedoucí muzea. Soutěž je příležitostí pro mladé umělce, vyjádřit kreativně své představy o biblickém tématu, tradicích a zvycích, které jsou součástí života na Těšínském Slezsku.

Odpoledne pa završí moderátorská dvojka Terka Pufferka a Honza Gavelčik. Klauni přilákají písničkami k programu Chytrolináda a divadlo Křesdalo upoutá diváky na představení Vánoce se skřítky, písničkami a soutěžemi. Betlémský program ukončí Tereza Puffer Chadrabová, která je nejen moderátorka, ale i vynikající zpěvačka.

Podrobný program najdete zde.

Další zprávy z regionu