Muzeum připomíná Rudolfa Štafu

Tvorbu významného umělce, který svůj život a tvorbu spojil s hutnickým městem, vystavilo Muzeum Třineckých železáren a města Třince. Návštěvníci si mohou prohlédnout tvorbu malíře a sochaře Rudolfa Štafy a připomenout si tak jeho nedožitých 99 let.

Výstava přibližuje malířovu tvorbu, nechybí ani menší plastiky. Foto: mr

V expozici je k vidění i několik drobných plastik a kreseb. Zaujmou industriální prvky, podle nichž je jasně znát, kde umělec působil. „První výstava Rudolfa Štafy se v muzeu konala už v roce 1969. Tehdy svou tvorbu představil společně s dalším místním umělcem, malířem Josefem Novickým. Oba byli jedni z prvních, kteří v nově otevřeném muzeu vystavovali. Plastiky a výtvarná díla zapůjčil muzeu umělcův syn Bogdan Štafa,“ připomenula vedoucí muzea Eva Zamarská.

 

Rudolf Štafa při práci. Foto: archiv

Štafa, rodák z Hané
Rudolf Štafa se narodil se v moravské vísce Jesenec v rodině kováře. Po ukončení základní školní docházky v Kostelci na Hané vystudoval Střední textilní školu v Prostějově. Následně zamířil na Akademii výtvarných umění, odkud posléze přestoupil na Vysokou uměleckoprůmyslovou školu v Praze.

Po škole a téměř pětileté praxi se přestěhoval natrvalo do Třince, kde působil jako pedagog v Lidové škole umění v Českém Těšíně i v Třinci. Po krátké době ale školství opustil, i když se v průběhu pozdějších let ještě k pedagogické práci několikrát vrátil. Nastoupil totiž na místo výtvarníka do propagačního ateliéru Třineckých železáren.

Malíř se v huti našel
Plechy, dráty, kolejnice, řetězy, betonářská stavební ocel a profilové železo se rychle staly základním uměleckým materiálem. Malíř se postupně proměnil v sochaře velkého formátu. Brzy získal na Kanadě v blízkosti železáren svůj první ateliér, kde začaly vznikat první působivé železné plastiky (Sestry, Milenci, Rodina atd.).

V ateliéru rovněž v té době vznikly první návrhy modelů k realizacím několikametrových několikatunových železných i ocelových plastik, které byly od roku 1964 úspěšně vystavovány na mezinárodních výstavách a veletrzích po celém světě.

„Štafova práce získala všude mimořádný ohlas. Jeho velké monumentální kompozice propagovaly Třinecké železárny, ale především jsou významným autorským dílem, které je kritikou dodnes přijímáno s respektem a uznáním,“ podotkla Eva Zamarská.

Další zprávy z regionu