Myslí také na běžkaře

Ač práce na spojovacím úseku cyklostezky v Dolní Lomné jdou právě do finále, připraven je již scénář, jak celou cyklostezku vedoucí údolím Lomné využít i v zimních měsících.

Pohled z nového tunelu na finišující práce v Dolní Lomné. Foto: tm

V letošním roce se totiž nestavělo jen v Dolní Lomné, ale také v Horní. Shrnuto a podtrženo, cyklisté budou mít brzy k dispozici úsek od viaduktu až nad zastávku Havraň v Horní Lomné. „Po schůzce v Dolní Lomné jsme se dohodli, že bychom, pokud počasí bude příznivé, nabídli cyklostezku běžkařům. Konkrétně by se o dvě stopy staral v celém úseku běžkařský oddíl TJ Dolní Lomná, který má k dispozici skútr. Navíc i zkušenosti, protože se staral o trať v Dolní Lomné,“ řekl starosta Horní Lomné Kamil Kawulok s tím, že Horní Lomná by se na údržbě finančně podílela.

Běžkaři by tak měli k dispozici dvě stopy na téměř desetikilometrovém úseku. „Na sociálních sítích a webových stránkách obou obcí chceme pravidelně informovat, zda jsou lyžařské stopy k dispozici, či nikoli,“ pokračoval starosta.

Problematické ohledně údržby mohu být krátké úseky vedoucí přímo u silnice, protože posypová struska může skončit i v lyžařských stopách. Navíc zde budou chodit i pěší. „Uvidíme, jak se vše vyvrbí, ale těchto úseků je minimum. Zkusíme a uvidíme,“ pokračoval Kawulok, kterému je jasné, že i nadmořská výška bude hrát svou roli – jiná výška sněhu bývá u viaduktu, jiná u Havraně. Proto by se mohla využívat třeba jen část trasy.

Posledním krokem bylo dokončení spojovacího úseku v Dolní Lomné a cyklostezka je komplet, kolaudace proběhla 9. prosince. „Velký dík patří našim sportovcům z TJ Dolní Lomná, kteří již od roku 2011, kdy byl zprovozněn 1. úsek cyklostezky, připravují dvě stopy pro běžkaře tak, aby současně zůstal prostor i pro pěší. V závislosti na povětrnostních podmínkách jsou trasy vždy včas a vzorně připraveny,“ dodala starostka Dolní Lomné Renata Pavlinová.

Další zprávy z regionu