Myslivci vysadí další ovocnou alej

V krátké době už čtvrté ovocné stromořadí vysadí myslivci v Komorní Lhotce. A protože bude na obecním pozemku, potřebují k tomu souhlas zastupitelstva.

Iva Sztefka na podzim těšilo, že se stromky ujaly a daří se jim. Foto: AB

„První takový záměr jsme realizovali v roce 2021, stromy tam docela prosperují,“ předeslal Ivo Sztefek, starosta obce a zároveň člen zdejšího mysliveckého spolku, který už v okrajových částech katastru obce vysadil tři aleje celkem s 320 stromky. „Švestky, třešně, jabloně, vše staré odrůdy,“ upřesnil.

Čtvrté ovocné stromořadí myslivci plánují vysadit na pozemku, který je nyní veden jako trvalý travný porost, kdysi to byla polní cesta přes zemědělské parcely.

„Je to pás dlouhý 540 metrů. Výsadbou stromů by vznikl předěl v lánech, byl by to krajinotvorný prvek a zároveň by to mělo působit proti erozi půdy a jako větrolam,“ přiblížil starosta na podzim záměr zastupitelům a dodal, že myslivci tam chtějí vysadit jabloně, třešně, višně a švestky. Součástí projektu budou mezery pro průjezd zemědělské techniky k přilehlým pozemkům. „Celá akce by měla být financována z dotace ministerstva zemědělství, popřípadě jiného dotačního titulu,“ řekl Ivo Sztefek s tím, že dle podmínek dotačního titulu bude provedena výsadba a péče o stromy po dobu tří let. Udržitelnost projektu je deset let.

Vzhledem k tomu, že spolek chce alej vysadit na obecním pozemku, požádal o souhlas zastupitele. Ti záměr jednomyslně podpořili. Do výsadby stromořadí by se myslivci chtěli pustit na jaře letošního roku.

Další zprávy z regionu