Na festivalu studenti mluvili francouzsky

Devátý ročník festivalu nazvaného Umím francouzsky hostilo ve druhé polovině března českotěšínské gymnázium Josefa Božka. V osmnácti vystoupeních se představilo na devadesát žáků z celkem jedenácti základních a středních škol z Moravy a Slezska a rovněž i sousedního Slovenska.

Moderátor Ondřej Švéda s kantory francouzštiny. Foto: tm

„Žáci na festivalu vystoupí s krátkými divadelními představeními, zazpívají nebo zarecitují. Na podzim jsme měli zde na gymnáziu i dvacítku francouzských studentů, kteří u nás byli na výměnném pobytu v rodinách,“ nastínil student pořádajícího gymnázia a zároveň jeden z moderátorů akce Ondřej Švéda, který již ve Francii byl. „Máme partnerskou školu Lycée André Malraux, kterou jsme navštívili minulý školní rok. Jedná se o městečko Remiremont na severovýchodě Francie. Je tam hezky, krajina je dosti podobná Beskydám,“ doplnil student.

Pavla Murínová a Bára Sluštíková plnily roli hostesek. Pomáhaly s organizací setkání, uváděly přespolní studenty do šaten, vařily kávu. Obě se učí francouzsky od sekundy. „Vždy mě lákala Francie a její kultura. Tím, že se učím tento jazyk, poznávám i francouzskou kulturu a Francii. Jejich jazyk je podle mě zajímavý a přínosný,“ svěřila se Pavla Murínová.

Bára Sluštíková proniká do tajů francouzského jazyka šestým rokem. Vloni toto setkání dokonce moderovala. „Jedná se o poměrně těžký jazyk, ale dá se naučit, pokud máte dobrého učitele. Což já mám,“ pověděla studentka, která se navíc od první třídy učí anglicky a občas se věnuje i němčině.

Festival Umím francouzsky připravuje českotěšínské gymnázium ve spolupráci se Sdružením učitelů francouzštiny (SUF) a s finanční podporou Moravskoslezského kraje. Tato kulturní událost připomínající březen jako měsíc frankofonie je jeho již tradiční oslavou.

Další zprávy z regionu