Na horách se množí odpad

Pandemie koronaviru a vládní opatření jsou příčinou, že lidé míří do hor. Jedná se o jedno z mála míst, kam v době nouzového stavu lze vyrazit. Na druhou stranu turisté přináší do hor odpad, kterého se někteří zbavují, jak se jim zachce.

Odpad v místech, kde nemá co dělat. Ilustrační foto: archiv th

„Registrujeme nepořádek nejen v okolí chaty, ale i na příchozích trasách,“ zaznělo z horského hotelu Kozubová. Na Javorovém vrchu konstatují, že na to množství lidí, kteří zde zavítají, není situace s pořádkem u chaty a kolem cest nijak dramatická. Přesto je zde jedno velké ale. „Velkým problémem je nadměrné naplňování odpadkových košů a nádob v okolí chaty, kdy návštěvníci odkládají do našich odpadkových nádob i ty obaly, které si přinesli s sebou,“ řekl Jiří Valenta z Javorového vrchu a jedním dechem dodal: „Vzhledem k poloze naší chaty není po celou zimu zajišťován odvoz komunálního odpadu, takže apelujeme na všechny návštěvníky – co si přinesete, odnášejte zpátky do údolí a naše odpadkové koše využívejte jen na to, co jste si koupili u nás!“

Odpady se hromadí i na chatě Kamenitý. „Turisté pořádek celkem udržují. Ale jídlo a pití si nosí většinou své a odpadky hodí do koše k mám,“ vysvětlil Kamil Lysek ze zdejší chaty.

Kolářova chata Slavíč má kvůli pořádku u svého výdejního okénka dokonce koše na tříděný odpad. „Myslím si, že lidé v této době jsou dost ohleduplní, a hlavně vděční za to, že do přírody nám ještě nezakázali chodit. Lidé se chovají ohleduplně a obaly poslušně třídí do našich košů k tomu určených,“ pochvalovala si provozní chaty Zuzana Dudová.

Další zprávy z regionu