Na Hutnických pivních slavnostech servírovali hořký mok i satiru

Kdo by se chtěl během Hutnických pivních slavností pořádaných Českou hutnickou společností (ČHS) napít čehokoli jiného než chmelového moku, má jednoduše smůlu. Populární kulturně-společenská akce má totiž striktní pravidla, kdo je nedodrží, je potrestán. Ano, čtete dobře. Během slavností je celou dobu v pozoru pivní policie.

Bez Pivního naivního divadla by to prostě nešlo. Herci si letos střihli mj. scénku ze záhrobí. Foto: mc

Letos se slavnosti konaly po třiadvacáté, v pátek 12. května se na nich v třinecké Werk Areně bavilo bezmála pět set lidí.

Tradiční hutnická akce má jasně stanovená pravidla. Každý dostane sborník písní plný textů hodících se k pivu, reflexní vestu a keramický tuplák na pivo, bez kterého by to jednoduše nešlo. Hosty se smyslem pro humor to prostě baví.
Kromě členů ČHS se na akci sešli zástupci vědeckého i soukromého sektoru, partneři a podporovatelé ČHS.

Členy „velkého a neomylného prezidia“ letos byli Luboš Kubik, Martin Herman a Janusz Ondraszek. Kdo neplnil jejich pokyny, zpíval tiše nebo moc nahlas, opouštěl své místo anebo si třeba sundal kravatu, musel do pivní latríny či na pivní pranýř.
Zpívali i ti, kterým to ne zrovna jde. Není se ale čemu divit, spolu s hudebním sdružením Radost pod vedením Jiřího Zabystrzana se zpěvačkou Darinou Szymeczkovou to šlo skvěle i antihudebníkům.

K pivu neodmyslitelně patří i humor a o ten se bravurně postaralo Hutnické pivní naivní divadlo. Podali si politiky, šéfy a smlsli si i na něžném pohlaví. Postupně přituhovali, a když v celé Werk Areně zhasla světla, přišla na řadu scénka ze záhrobí vyprávějící o tom, jak vypadá život hutníků po smrti. Co hláška, to perla a pořádně černá.

Na pódiu se vystřídalo mnoho známých tváří, mimo jiné trenér HC Oceláři Třinec Zdeněk Moták a hokejisté Vladimír Dravecký či bývalý hráč Martin Adamský. Předseda ČHS Jiří Cupek předal Zdeňkovi Motákovi speciální cenu, hokejku z dílny třineckých slévačů.

Cenu si odnesli i pivní král a královna, kteří vyhráli duel v pití piva na čas. Speciální trička měli pak pořadatelé připravena pro letošní jubilanty. Na pódium pozvali primátorku Třince Věru Palkovskou, investičního ředitele TŽ Radka Olszara, předsedu Úřadu průmyslového vlastnictví Josefa Kratochvíla, bývalého předsedu ČHS Jana Kobielusze a pivního policistu Víta Ciencialu.

Na primátorku ke všemu čekala speciální jízda na trakaři. Dvě kolečka kolem všech hostů s ní objel Zdeněk Moták.

Tradiční součástí akce je i pasování do cechu hutnického, do kterého od pátku oficiálně patří Michal Marosz a Václav Murcina z provozu Koksovna a druhotné suroviny.

Mezitím se neustále zpívalo a sílilo, což v jazyce této akce znamená, že přípitkům nebylo konce. Cíl Hutnických pivních slavností, které svou tradicí navazují na společný odpočinek po těžké hutnické práci, byl tak jednoznačně splněn.

Další zprávy z regionu