Na Hutnických slavnostech teklo pivo proudem

Už počtyřiadvacáté se v pátek 24. května konaly ve Werk Areně Hutnické pivní slavnosti, pořádané Českou hutnickou společností (ČHS). V chrámu hokejových Ocelářů usedlo v několika řadách vyrovnaných stolů zhruba pět stovek zástupců hutního průmyslu, příznivců dobré zábavy a piva, plus hosté z firem, které se rozhodly Hutnické pivní slavnosti podporovat.

Ve Werk Areně se odehrály 24. Hutnické pivní slavnosti. Foto: Martin Ševčík

Tradiční hutnická akce má jasně stanovená pravidla. U vstupu dostane každý účastník zpěvník, aby mohl společně s ostatními po celou dobu a dle příkazu vedení slavností pět, dále slušivý klobouček a keramický tuplák na pivo, ze kterého během večera upíjí rezavý mok značky Radegast.

Celá událost se i letos odehrávala pod taktovkou „velkého a neomylného prezidia“ ve složení Martin Herman, Janusz Ondraszek a Luboš Kubik, kteří společně určovali pravidla. Na jejich dodržování pak dohlíželi členové pivní policie. Muži i dívky v uniformách byli neoblomní a prohřešky proti určeným pravidlům či neuposlechnutí příkazu nekompromisně trestali.

K vykonání trestu sloužila zbrusu nová pivní latrína, kterou se dobrovolně jal pokřtít hokejista Vladimír Dravecký, který v jejích útrobách vypil na ex půl litru piva. Hned po něm usedl na latrínu „hříšník“, který se přes jasně stanovený dress code, dostavil do arény bez předepsané kravaty.

Další „nešťastník“ putoval na pivní pranýř, odkud se vykoupil tak, že vypil sklenici piva brčkem. A protože pivo chutná i ženám, dvě z přítomných dam předvedly, jak rychle dokáží vypít půl litru rezavého moku. Muži to měli náročnější, protože pili z tupláků.

O hudební doprovod se i letos postaralo hudební sdružení Radost pod vedením Jiřího Zabystrzana se zpěvačkou Darinou Szymeczkovou. Svými vtipnými a trefnými scénkami bavili přítomné členové Hutnického pivního naivního divadla.

Došlo ale i na seriózní rituály. To, když předseda České hutnické společnosti Jiří Cupek slavnostně uvedl Denise Pitáka a Jakuba Marosze do stavu hutnického.

Pro všechny hosty pivních slavností připravili organizátoři unikátní možnost vyfotit se s pohárem pro vítěze hokejové extraligy, kterými se už pošesté stali hráči místního HC Oceláři Třinec. Tři z nich – Vladimír Dravecký, David Cienciala a Marek Mazanec – se v aréně bavili spolu s ostatními. David Cienciala, autor vítězného gólu v rozhodujícím finálovém zápase s Pardubicemi, pak věnoval do dražby svůj dres, který se vydražil za 231 tisíc korun.

Další zprávy z regionu