Na Jablunkovsku vlci dál napadají ovce

Útoky vlků na stáda ovcí v Mostech u Jablunkova a okolí pokračují. Před několika dny šelmy napadly stádo pasoucí se v lokalitě Ščenté, jednu ovci zardousily také na Hrčavě. Odborníci radí chovatelům, jak ovce lépe zabezpečit.

Beran pokousaný vlkem v Mostech u Jablunkova. Ilustrační foto: Aleš Cwik

„Chovatel, na jehož stádo vlci zaútočili už podruhé, tentokrát přišel o jedenáct ovcí. Sedm bylo mrtvých a čtyři pokousané tak moc, že je musel nechat utratit,“ upřesnil Aleš Cwik z odboru životního prostředí jablunkovské radnice. „Několik ovcí leželo na pastvině, další ale byly na úplně jiných místech – na cestě nebo v lese,“ doplnil.

Vlci opět zaútočili zrovna v době, kdy si Aleš Cwik s Tomášem Krajčou z Agentury ochrany přírody a krajiny ČR prohlíželi lokality, v nichž šelmy ovce napadly.

„Poškozený chovatel používá vodivé sítě s dostatečným napětím. Vlci na pastvinu pronikli povaleným plotem. To mohla způsobit divoká prasata nebo srnec, který při běhu narazil do oplocení,“ přemítal Krajča.

Zcela funkční a nepoškozený elektrický ohradník však nemusí být pro vlčí predátory nepřekonatelnou překážkou, což potvrdily prohlídky dalších dvou pastvin.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu