Na Javorovém si lidé mohou nově dobít elektrokola

Jezděte na kole, uděláte něco pro své zdraví i naše životní prostředí. Tento vzkaz vysílá třinecká radnice všem obyvatelům města. A k němu přidává zlepšení podmínek pro cyklisty.

Primátorka Věra Palkovská si prohlíží nový servisní stojan. Snad jej vandalové hned neponičí. Foto: mr

Jízdou na elektrokolech v čele s primátorkou Věrou Palkovskou se včera rozjel provoz nové dobíjecí stanice na elektrokola na Javorovém. Jedná se o jeden z kroků, kterými chce magistrát podpořit cyklistiku v regionu. Úzce spolupracuje s Moravskoslezským krajem, který také nechal na spodní stanici lanovky na Javorový umístit dobíjecí stanici a navíc dal k dispozici čtyři elektrokola, která si mohou lidé zapůjčit.

V dolní stanici lanovky na Javorový si lidé mohou kola dobít nebo si je také zapůjčit. Foto: mr

„My jsme dobíjecí stanici vybudovali na Javorovém. Cením si velice této spolupráce s krajem, vždyť prioritou nás všech je čistá doprava a cyklodoprava k ní rozhodně patří,“ je přesvědčena Věra Palkovská. Jak upřesnila, pokud člověk vlastní elektrokolo, dojede si ke spodní stanici lanovky, baterii na kole si zde dobije a vyjede si nahoru, kde opět získá pro své kolo energii. A s ní se může vydat dál po hřebenovce poznávat krásy Beskyd. Na vrcholu Javorového najdou cyklisté nově také servisní stojan s nářadím a pumpičkou na rychlou opravu kola. Podobný nechalo město dát i k cyklověži u nádraží.

Lidé mohou servisní stojan využít i na opravu kola bez elektrického pohonu. Foto: mr

„Našim cílem je, aby lidé jezdili na kolech nejen pro radost a dobrou kondici, ale aby kolo používali i na cestu do práce. Ideální je myšlenka, že člověk na kole přijede k nádraží, kde použije cyklověž, vlakem se přesune do zaměstnání a zpátky pak po příjezdu do Třince opět sedne na kolo. K tomu ovšem potřebuje vytvořit podmínky,“ řekla primátorka.  Dodala, že proto Třinec buduje nejen cyklopruhy, ale i cyklostezky.

Více informací najdete v Třineckém hutníku příští týden.

 

Další zprávy z regionu