Na Javorovém už zase jezdí lyžařský vlek

Mrazivé počasí dalo naději milovníkům zimních sportů na pořádnou lyžovačku. Některé areály hlásily už koncem minulého týdne zahájení provozu. Díky nízkým teplotám, které jsou nezbytné
k zasněžování, se rozjel dokonce i vlek na Javorovém. Byť zatím jen malý, třísetmetrový.

Kempaland je ideální areál pro výuku malých lyžařů. Foto: pmj

Obyvatelé hutnické metropole s nostalgií vzpomínají na doby, kdy bývaly zimy chladnější a sněhu bylo tolik, že lyžovali celou zimu. A na Javorovém trávili celé mládí.

„Bývalo to tam drsné, ale zároveň skvělé. Jezdil jsem často až dolů k lanovce. Pravda, o upravených sjezdovkách, na jaké jsme zvyklí dneska, jsme si mohli nechat jen zdát, zato ale jsme jezdili za docela malé peníze,“ zavzpomínal třiašedesátiletý Jaroslav z Třince. Povzdychl si, že letos asi na Javorový ani nezavítá. „Kdo ví, jestli se tam vůbec bude lyžovat,“ pokrčil rameny.

Lyžovat se ale bude, aspoň to potvrdil provozovatel tamní chaty i lyžařského areálu Jiří Valenta. „O víkendu spustíme malý, třísetmetrový vlek. A pokud počasí dovolí, další víkend zahájíme lyžování i na větší sjezdovce,“ řekl minulý týden v pátek provozovatel.

Podmínky pro lyžování se přitom během let zhoršují. A není to jenom tím, že dochází k oteplování a sněhu už nebývá tolik. „Na vině je i kůrovcová kalamita, kvůli které ubyly stromy kolem svahů. Sjezdovka čelí silnějšímu větru, který sníh odfoukává,“ upozornil Valenta. I při oteplení tak sněhová pokrývka mizí kvůli větru rychleji. Navíc pokud je opravdu silný, nemůže provozovatel spustit vleky.

Dalším kamenem úrazu jsou pěší turisté. „Chůze po sjezdovce je zakázána, ale mnozí po ní přesto chodí. Když už si někdo trasu zvolí, měl by aspoň chodit po kraji sjezdovky. Jinak totiž ohrožuje nejen své zdraví, ale i zdraví lyžařů,“ upozornil Jiří Valenta.

Kromě Javorového znovuobnovil provoz i areál Kempaland v Bukovci. Ski areál Severka přivítal lyžaře v úterý 16. ledna. V provozu je i Ski areál Mosty u Jablunkova, který v pátek spustil dětský vlek nad hotelem. Lyžaře přivítali už i ve Ski Armádě v Dolní Lomné.

Další zprávy z regionu