Na obědy dosáhnou i děti z chudých rodin

Rodiče, kteří se ocitli ve finanční nouzi, nemusí přijít o obědy pro své děti. Kraj uvolnil na příští školní rok dalších 30 milionů korun. Peníze podpoří stravování dětí od školy mateřské až po střední.

Kraj pomáhá rodinám, které si nemohou dovolit obědy ve školní jídelně. Ilustrační foto: AdobeStock

Pomoc má směřovat dětem ze sociálně slabších rodin. Nově mohou obědy zdarma získat i malí strávníci z pěstounských rodin a děti ukrajinských uprchlíků. Také administrativa projektu se zjednodušila.

„V případě stravování dětí se nejedná jen o to, že jsou teplé a vyvážené obědy důležité pro zdraví. Svou roli mají i v začlenění dětí do kolektivu. Společné chvíle ve školní jídelně pomáhají předcházet sociálnímu vyloučení,“ nastínila náměstkyně hejtmana Šárka Šimoňáková.

Upozornila, že dětí, jejichž rodiče si nemohou dovolit platit školní obědy, jsou v našem kraji stovky. V prvním pololetí tohoto školního roku šla krajská pomoc 2 700 žákům ze 78 škol. V probíhajícím druhém pololetí je to dokonce ze 104 škol z celého kraje.

Na Třinecku doposud více pomáhala společnost Woman for Woman. „Jde celkem o sedm škol, ale bavíme se o těch, které zřizuje město. Nejdéle s touto společností spolupracuje Základní škola Petra Bezruče, a to už od roku 2015,“ upřesnil náměstek primátorky Radim Kozlovský.

Pokračoval, že od té doby až do konce minulého školního roku projekt pomohl 425 žákům. Celkem to vyšlo na více než 1,9 milionu korun. „Ze statistik také vyplývá, že počet dětí, kterých se problém týká, narůstá,“ upozornil náměstek.

Šárka Šimoňáková dále uvedla, že kraj může na školní obědy vydat minimálně 30 milionů korun. „Doufám, že se nám přihlásí ještě více škol. Chceme ředitelům usnadnit papírování, a tak bude administrativa jednodušší. Nebude nutné dokládat oficiální potvrzení o dávkách, které rodina pobírá. Bude stačit, když potvrzení o potřebnosti pomoci vydá ředitel školy,“ vysvětlil

Další zprávy z regionu