Na okraji Návsí přijde na svět šest čejek chocholatých

Návsí Šest čejek chocholatých by už za několik dnů mohlo přijít na svět v Návsí. Dvě hnízda se třemi vajíčky v polích na okraji obce nalezla a označila Agata Krausová. Lokalizováním hnízdišť těchto ptáků se zabývá čtvrtým rokem.

Čejky v Návsí hnízdí uprostřed pole. Foto: ba

Čejka chocholatá je pták velikosti holuba, jehož počet se u nás od 70. let minulého století kvůli úbytku přirozených stanovišť drasticky snižuje. Obvykle hnízdí spíše na otevřených prostranstvích, na mokřadních loukách a v polích. Z toho důvodu ochránci přírody ve spolupráci s místními zemědělci na jaře lokalizují hnízdiště čejek a posléze je zřetelně označují, aby hnízda nezničily zemědělské stroje.

„Ve Vendryni jsem letos našla jedno hnízdo se čtyřmi vajíčky, ale za čtyři dny už bylo prázdné. Dvě hnízda byla i v polích mezi Bocanovicemi a Jasením, ale i odtamtud bohužel čejky zmizely. Čejky jsme našli i v Neborech a dvě kolegyně označily pět hnízd v Hnojníku,“ řekla Agata Krausová. Zdůraznila, že dohledávání hnízd je obtížné.

Čejky chocholaté snáší téměř vždy čtyři vejce, mláďata se vyklubou přibližně za 27 dnů. „Čejky v Návsí sedí asi už dva týdny, takže kuřata by se měla vylíhnout už za několik dnů. Místní zemědělská firma zorala, uvláčela a zasela pole až po Velikonocích, předtím se tady čejky procházely po strništi. V obou hnízdech se našla jen tři vejce, což je neobvyklé. Je docela možné, že po jednom ukradli predátoři – třeba vrány, krkavci, lišky nebo ježci,“ připustila Agata Krausová.

Další zprávy z regionu