Na pomník se vrátila jména obětí války

Pomník obětem první světové války v Masarykových sadech zrestaurovali koncem roku v Českém Těšíně. Renovace pomníku probíhala pod vedením místního sochaře a výtvarníka Martina Kuchaře.

Památník v Masarykových sadech zrenovoval Martin Kuchař. Foto: ba

Na válečném památníku je osm skleněných tabulí se jmény těch, kteří položili život v první světové válce. Jedná se o bezmála čtyři sta obětí, převážně německých.

„Autorkou památníku, který v roce 1930 nechal zhotovit německý spolek působící v Českém Těšíně, byla Helena Šolcová-Železná z Ostravy,“ připomněl Kuchař.

Jak dále zmínil, po druhé světové válce byl pomník upraven. V místě, kde se nyní nachází reliéf, byl betonový kříž. Povrch kamene byl opracován takovým způsobem, že zmizela jména obětí.

Restaurování pomníku, který je na seznamu významných válečných hrobů, probíhalo postupně. „Před třemi lety jsem pomník znovu vyčistil a zhotovil jsem bronzovou repliku původní postavy rytíře Siegfreda mířícího mečem na draka symbolizujícího zemi,“ poukázal českotěšínský umělec.

Dodal, že replika, kterou vytvořil v roce 2000, byla z laminátu. Působením slunečních paprsků se časem začala rozpadat. Nastal čas nahradit ji bronzovým odlitkem. Nyní se na pomník vrátila také jména, čímž je završena jeho renovace,“ řekl Martin Kuchař.

Jména všech obětí hledali v archívech historici Muzea Těšínska. „Restaurování pomníku v Masarykových sadech bylo poměrně náročné, proto nás velice těší, že dospělo do zdárného konce,“ podotkl místostarosta Českého Těšína Tomáš Pavelek.

Další zprávy z regionu