Na zprovozněném obchvatu Třince se už bouralo

Sotva začali používat řidiči poslední dostavěný úsek obchvatu Třince, už se na něm bouralo. Řidiči se bojí, že než bude trasa zprůjezdněna v plném rozsahu, bude se to dít často. Obchvat v úseku Třanovice – Nebory je v provozu v polovičním, zúženém profilu.

Dopravní značení mate řidiče. Jedny směrové cedule ukazují, že mohou odbočit, další zase odbočení neumožňují. Foto: mr

Ve čtvrtek ráno se na něm stal první kolaps. „Po půl sedmé ráno došlo na sjezdu na D48 ve směru Frýdek-Místek k dopravní nehodě dvou nákladních vozidel. Jeden z řidičů zřejmě nedodržel bezpečnou vzdálenost a zezadu narazil do před ním jedoucího vozidla, jehož řidič před ním začal před sjezdem brzdit,“ popsala policejní mluvčí Pavla Procházková.

Kvůli nehodě začali policisté dopravu odklánět směrem na Český Těšín. „Vše se naštěstí obešlo bez zranění, u obou řidičů kolegové provedli dechovou zkoušku na alkohol s negativním výsledkem. Věc vyřešili na místě v příkazním řízení. Před polednem byla komunikace opět plně průjezdná,“ doplnila mluvčí.

Mnozí řidiči v čase nehody panikařili a otáčeli svá auta do protisměru. „Je to dost chaotické. Přijde mi, že zúžená cesta je příliš úzká a nepřehledná,“ kritizovala řidička Eva F. z Třince. Obává se, že s takovou bude na tomto úseku obchvatu nehod přibývat.

Martin B. zase na sociálních sítích upozornil na chaotické dopravní značení. „Lidé by si měli dát pozor na zmatečné dopravní značení před nájezdem na obchvat od Frýdku. Směrová návěstní tabule je přeškrtnutá, stejně tak i ta druhá těsně před napojením. Po cca 100 metrech řidič, který není místní, může hádat, zda se fakticky držet vpravo, nebo rovně souběžně s dálnicí na Český Těšín. A takových míst, včetně nedokonale značených a krátkých ne zcela přehledných přejezdů z pruhu do pruhu, je více, což je pro cizí řidiče dost nebezpečné,“ poukázal.

Na špatné značení si postěžovala i starostka Ropice Gabriela Szmeková. „Lidé neustále telefonují na obec s otázkou, proč jezdí kamiony přes Ropici, když je už otevřený obchvat,“ předeslala Szmeková, která během čtvrtku zjistila, že kamiony do obce navádí dopravní značení. „Minulý týden nemohl nejen řidič kamionu jedoucí od Českého Těšína podle dopravních značek vůbec vědět, že má jet až na obchvat Třince. Dopravní značka ho navedla už na sjezd do Ropice,“ dodala starostka s tím, že na dopravu v obci dohlíží hlavně kvůli kamionům policisté. Ale ti nemohou být v Ropici neustále.

V pondělí již byly dopravní značky alespoň částečně doplněny. „Ale pořád jsou velké problémy v jejich přehlednosti,“ zdůraznila Szmeková. „Dopravní značení ještě není kompletně hotové, ale intenzivně na jeho doplnění a zpřehlednění pracujeme,“ okomentoval situaci mluvčí ŘSD Miroslav Mazal.

Další zprávy z regionu