Nastoupíte si? Vlak o drogách přijede do stanice Třinec

Životní zkušenosti jsou nenahraditelné. Bez některých se ale mladí lidé mohou snadno obejít. Speciální protidrogový vlak přijíždí a ukáže jim, co všechno drogy člověku mohou vzít. Držte si klobouky, bude to jízda …

Vlak je plný zajímavých zákoutí. Návštěvníci třeba spatří, jak může dopadnout zdrogovaný řidič. Foto: pořadatelé

Na vlakové stanici Třinec zastaví ve dnech 18. a 19. listopadu speciální vlak. Jmenuje se Revolution train a hlavně mladým lidem přináší informace o drogách. Kdo čeká nudu, ten se plete. Na návštěvníky totiž čekají hned čtyři kinosály, osm interaktivních místností a v nich příběh, jak snadné je propadnout drogám a jak těžké, ne-li nemožné je se závislosti zbavit.

Kdo nastoupí do vlaku, sám  zažije aspoň na chvíli všechny mechanismy, kterými drogová závislost vzniká, až do důsledků, které v životě závislého čekají. Díky zapojení do reálného příběhu, emotivním situacím a interaktivnímu přístupu dokáže program zaujmout i mladší návštěvníky a dát jim prostor k přemýšlení nad nebezpečím legálních i nelegálních drog.

„Takže pokud je vám více než deset let a chcete se dozvědět, co všechno vám hrozí, když přistoupíte na hru jménem drogy, nenechte si tento vlak ujet,“ zvou pořadatelé. Vítáni jsou i rodiče, protože náznaky užívání drog se objevují již u dětí ve velmi nízkém věku a oni si závislosti u svého syna či dcery dlouho nemusí všimnout a nakonec může být pozdě.

Dopolední program je rezervován pro základní školy a jejich žáky. Odpoledne je otevřeno pro širokou veřejnost od 15.30 do 18 hodin. Program začíná každých 20 minut.

Jízdenky do tohoto vlaku jsou zdarma. Zatím zastavil ve více než 185 městech Česka, Slovenska a Německa a nastoupilo do něj na 180 tisíc lidí.

Další zprávy z regionu