Návrat opeřených nájemníků aneb dobří rorýsi se vrátili na Podlesí

Velmi očekávaní hosté Nemocnice Podlesí v Třinci jsou opět tady. Po zimní pauze dorazili z teplých krajin rorýsi a svou přítomností rozradostnili jak pacienty, tak i zdravotníky.

Rorýsi jsou opět doma. Radost dělají pacientům i personálu nemocnice. Foto: Agel

A že třinecká Nemocnice Podlesí, která patří do skupiny Agel, na své chráněné nájemníky letos vyčkávala s netrpělivostí, to si špitali i vrabci na střeše. Při loňské rekonstrukci fasády totiž opeřencům přizpůsobili stavební prvky tak, aby se pod jejich střechou cítili jako doma.

„Vždy s nedočkavostí vyhlížíme, kdy se k nám ptáci na jaře opět vrátí. Bez rorýsů, ale i dalších druhů, si to již nedokážeme představit. Společnost nám dělají od nepaměti, jsou součástí života nemocnice. Obdivujeme jejich vysoké pískání, letecké výkony a neskutečnou vzdušnou akrobacii, která nám doslova bere dech,“ vyjádřil své nadšení pro rorýse Rostislav Franek, vedoucí provozně-technického oddělení, který v rámci revitalizace držel nad ohroženým ptačím druhem ochrannou ruku.

Rorýs obecný je věrný svému hnízdišti, kde jednou úspěšně vyhnízdí, tam se opakovaně vrací. Proto budova A loni prošla citlivou rekonstrukcí s ohledem na opeřené nájemníky. Nejenže stavbaři přizpůsobili rorýsům harmonogram prací, zvolit museli také stavební prvky tak, aby tito chránění letci nepřišli k újmě. Aby mohli rorýsi pohodlně a bezpečně hnízdit, odvětrávací otvory ve fasádě nemají běžné mřížky, ale speciální, z důvodu bezpečného přistávání.

Pohodovou atmosféru nemocnice dotvářejí nejen vzácní opeřenci, ale také další zástupci z říše zvířectva. Nemocnice je totiž obklopena lesním parkem, je v klidném prostřední přírody, a to láká k pastvě hlavně srnky a zajíce. „Mnohokrát, především brzy k ránu, je možné zahlédnout srnčí rodinku, která se bez obav prochází v blízkosti budov a bere již toto prostředí za své působiště. Rozverní zajíci dovádějí na kraji lesa, sledují dění kolem a spolu s ostatními členy zvířecí říše zpříjemňují výhledy jak klientům, tak i nám, personálu nemocnice,“ popisuje s úsměvem Marcela Šimandlová z marketingového oddělení Nemocnice Podlesí.

Další zprávy z regionu