Nebezpečná stará silnice dohnala lidi k petici

Více aut, větší trápení. Lidé bydlící v ropické části Za lesem sepsali petici, v níž upozorňují na nárůst dopravy na komunikaci I/68 po otevření obchvatu Třince a s tím související nebezpečí. A žádají opatření, která by učinila silnici bezpečnou.

Obyvatele Ropice Za lesem trápí šňůry vozidel na silnici I/68. Foto: ab

„Řidiči nedodržují rychlost, lidé mají problém přejít bezpečně přes silnici i na přechodu pro chodce, rizikem je i vyjíždění z vedlejší cesty na hlavní. Nehody už ani nepočítáme,“ přiblížil důvody, které tamní obyvatele vedly k petiční akci, zástupce občanů Janusz Sabela. Dodal, že po otevření obchvatu Třince se silnice I/68 stala spojnicí mezi novou čtyřpruhovou komunikací I/11 a dálnicí D48.

V petici lidé poukazují, že řidiči nedodržují předpisy a uhánějí i 80 až 90kilometrovou rychlostí, také nebezpečně předjíždějí. „Nedávno tu havaroval do příkopu kamion a asi před měsícem se vyboural motorkář,“ ilustroval situaci Sabela událostmi z poslední doby.
Nebezpečí na silnici I/68 v Ropici Za lesem však číhalo i dříve. „Před třemi lety tady kamion zabil souseda,“ připomněl Sabela a doplnil, že osobně znal i další oběť ještě dřívější nehody.

Lidé v petici mj. požadují zajištění trvalého měření rychlosti v Ropici Za lesem, případně alespoň výstražný radar. Chtějí také světelnou signalizaci na přechodu pro chodce. Žádají rovnež, aby byla rychlost na silnici I/68 omezena na 50 km/hod. až ke katastru sousední Stříteže.

Petici podepsalo na 25 rodin z ropické části Za lesem.

Více se dočtete v tištěném vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu