Nejdelší sjezdovka v Beskydech ani letos lyžaře nepřivítala

Už několik let se na červené sjezdovce v Řece prohání leda tak zajíci či srnky. Třebaže na ní provozovatelé postavili moderní zasněžovací zařízení, vlek se ani letos nerozjel. A asi se jen tak nerozjede. Největším problémem je totiž nedostatek přírodního sněhu v místě, kudy vede.

Děti už vyhlížejí sníh. Těší se i na oblíbenou sjezdovku v Bukovci. Foto: Pavla Mročková

„Pokud nám nepřeje počasí a nenasněží na stopu vleku, máme smůlu. Není to tak, že bychom nic nedělali. Pokoušeli jsme se různými způsoby sníh nahrnout k nástupní stanici vleku, naváželi jsme sníh v kýblech, řešili situaci zakoupením pojezdového kartáče, strávili na tom spoustu času, ale bohužel jsme zjistili, že celý svah včetně stopy pod vlekem bez pořádné vrstvy přírodního sněhu nejsme schopni zasněžit,“ nastínil provozovatel lyžařského areálu Řeka Jan Cieńciala.

Jak řekl, ani budoucnost této sjezdovky není růžová. „Sama vidíte, jaké jsou zimy. Sněhu je málo, sezony jsou nesmírně krátké. A my potřebujeme, aby nám napadlo tři čtvrtě metru sněhu. Ale kdy to bylo naposledy?“ vzpomínal smutně provozovatel ski areálu.

Lyžaři v Řece mohou využít pouze modrou sjezdovku. „Ale ta je krátká a dobrá tak pro děcka na učení. Já jsem jezdíval kdysi na červenou pořád. Vždyť je to nejdelší a nejlepší svah v Beskydech. Takže mě to dost mrzí. A nejvíc to, že tam mohla být lanovka a areál by tak byl úplně perfektní,“ řekl jeden z lyžařů Tomáš Kohut, který, ač je z Dolních Domaslavic, musí na lyže jezdit až na Bílou.

Také starosta Řeky Tomáš Tomeczek by uvítal, kdyby se lyžařskému areálu dařilo lépe. „Stavba lanovky by oživila místní region. V zimě by přilákala lyžaře, v létě zase turisty a cyklisty. Je velká škoda, že to nevyšlo. Přednost dostala ochrana přírody,“ povzdychl si starosta.

Více se dočtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu