Nejen Adéla je nejlepší ve hře na elektronické klávesy

Celorepublikové kolo soutěže ve hře na elektronické klávesové nástroje hostila Praha. Jablunkovskou ZUŠ reprezentovala 13letá Adéla Szotkowská z Bocanovic se svým pedagogem Petrem Vondráčkem.

Adéla Szotkowská s rodiči a učitelem Petrem Vondráčkem (vpravo). Foto: archiv AS

Navzdory velké konkurenci a vysoké úrovní dosáhli vynikajících výsledků. Adéla získala 1. cenu a Petr Vondráček obdržel zvláštní ocenění poroty za pedagogické vedení. Než však Adéla Szotkowská vystoupala na vrchol, musela úspěšně zvládnout školní kolo, okresní kolo, krajské kolo a teprve potom vyrazila do Prahy. Když bylo před cestou do hlavního města, učitel Petr Vondráček Adéle přidával hodiny. Jezdíval k ní domů a vozil sebou i keyboard značky Yamaha, protože právě na něm se v soutěži hrálo. Aby Adéla byla co nejlépe připravená.

„Na keyboard hraji šest let a soutěžím asi čtyři roky. Jsem v šestém ročníku a již ve druhém jsem byla v celostátním kole první ve své věkové kategorii,“ svěřila se dívka, která v hlavním městě uspěla ve skupině 13 soutěžících. „Před začátkem jsem měla i trému. Ale raději mám soutěžní vystoupení, protože se na vás dívají jen porotci a soupeři, kdežto na běžném koncertu bývá daleko více lidí,“ vyprávěla Adéla.

Na soutěž cvičila arabesku a sambu. „Do ZUŠ chodívám jednou týdně. Na začátku školního roku dostanu vždy dvě skladby, které pak cvičím a vyrážím s nimi na soutěž. K tomu jsou koncerty. Někdy toho bývá opravdu hodně,“ vysvětlila dívka, která cvičí alespoň půl hodiny denně. Před soutěží se časový interval prodlužuje. „Baví mě jen tak chodit do hudebky, tohle mi vyhovuje. Koncerty před publikem mě zatím nelákají. Hudba mě baví, ale určitě bych se hraním nechtěla živit. Chci hrát pro radost, ale uvidíme,“ usmála se Adéla, která mívá na soutěžích i koncertech podporu ve svých rodičích. Volný čas Adéla ráda tráví jízdou na koni, nejlépe každý den. „Několikrát jsem již spadla a měla spoustu modřin. Dokonce i naražený prst, takže jsem nemohla nějakou dobu hrát,“ svěřila se na závěr.

Do Prahy se kromě Adély probojovali také Laura Hlávková a Franciszek Bubik ze ZUŠ Třinec pobočky v Bystřici. Také oni porotu svými skladbami a jejich interpretací zaujali natolik, že získali 1. cenu. Franciszek se dokonce stal vítězem VI. kategorie, navíc obdržel zvláštní cenu poroty za mimořádný interpretační výkon a vystoupil na koncertě vítězů.

Jak říká pedagog zmíněné trojice Petr Vondráček nejlepší přípravou na podobné soutěže je obehrávání programu před jinými žáky i pedagogy. Dále jsou perfektní průpravou koncerty, případně i další soutěže a přehlídky. „Z tohoto důvodu jsme se zúčastnili mezinárodní keyboardové soutěže v Považské Bystrici, kde Franciszek, Adéla i Laura získali zlaté pásma a každý z nich byl navíc oceněn zvláštní cenou,“ vypočetl Vondráček, který u svých svěřenců počítá i s určitou nervozitou.

„Nikdy dopředu nevíte, co se stane. A stát se může opravdu cokoliv. Počínaje technickými problémy s nástroji, přes ne zrovna ideální nazvučení nástrojů a samotného slyšení se na pódiu, dále pak například může někdo vyrušovat z publika nebo vám může být i fyzicky špatně, rozklepou se ruce a tak dále,“ naznačil pedagog, podle kterého se jedná o nepřímé aspekty, které člověk nemůže ovlivnit, ale může je očekávat. „Žáky se snažím vždy připravit tak, aby zvládli sami sebe a aby se soustředili pouze na svou hru,“ uzavřel Vondráček.

Další zprávy z regionu