Nejen živočichy přiblížili v Dolní Lomné

Orchideje, houby, byliny, také motýly, včely, kobylky a další drobné živočichy obdivovali návštěvníci festivalu Ze života hmyzu v zážitkovém centrum URSUS v Dolní Lomné.

Festival Ze života hmyzu. Foto: Roman Baselides

Milovníci přírody si v poslední květnový víkend mohli vyslechnout poutavé povídání nadšenců i odborníků z různých institucí na téma různých bylinek, drobné havěti, s níž se setkávají v beskydské přírodě a také na jiných místech Moravy a Slezska.

„Naším hlavním cílem je zvýšit povědomí veřejnosti o ochraně přírody. Je potřeba, aby si všichni uvědomili, jak razantně nám ubývá množství hmyzu a jaké jsou hlavní příčiny. Před dvaceti třiceti lety se kolem nás rozprostíraly louky s nesčetným množstvím včel, vos, čmeláků či motýlů. Teď už to tak není, je to výsledek našeho špatného hospodaření a zacházení s přírodou. Všude vrčí sekačky, květiny na loukách mnohdy nevykvetou a nepřilákají hmyz. Přírodě pochopitelně škodí i nadměrné používaní hnojiv a těžké techniky, v lesích či na polích,“ poukázala vedoucí centra URSUS Jana Karpecká.

První den festivalu organizátoři vyhradili pro žáky základních škol, druhý patřil široké veřejnosti. Počasí akcí přálo, mezi jednotlivými stanovišti se to návštěvníky jen hemžilo, odborníci museli zodpovídat zvídavé dotazy především těch nejmenších.

„Byli jsme tady už loni, dětem se nejvíce líbí kobylky a mravenci. Také jsme ochutnali výtečnou kopřivovou polévku, kterou si vaříme i doma. Myslím si, že se staneme pravidelnými návštěvníky akce. Pozvali jsme sem i příbuzné a přátelé, takže se těšíme na příjemné rodinné setkání,“ prozradil  Karel Beličin z Českého Těšína.

Další festival s názvem Medvěd král šelem Karpat se v zážitkovém centru v Dolní Lomné uskuteční v srpnu.

Další zprávy z regionu