Některé ulice Českého Těšína hyzdí černé skládky

Staré koberce, nábytek a jiné harampádí pohozené na ulici. Takhle to občas vypadá na některých místech Českého Těšína. Město hledá způsob, jak podobným situacím předejít.

Ilustrační foto: ba

Během dvou jarních a dvou podzimních měsíců mají občané Českého Těšína možnost odkládat nepotřebné věci do velkoobjemových sběrných kontejnerů. Ty podle předem daného časového harmonogramu stojí na vymezených místech v centru města i v okrajových částech. Vloni na podzim nádoby na objemný odpad však občané využít nemohli.

„Lidé byli zvyklí na to, že po jarním nebo podzimním úklidu nebo modernizaci baráku veškeré nepotřebné věci z bytu, zahrádek a sklepů odloží do kontejnerů. Někteří staré a zbytečné věci během léta drželi doma a pak neměli možnost se jich zbavit,“ postěžovala si jedna z občanek Českého Těšína. A nebyla jediná.

Město argumentovalo tím, že vloni pro tento účel už nemělo dostatek peněz. „Finanční prostředky z rozpočtu města, původně určené na pronájem a odvoz kontejnerů, jsme již během roku využili na likvidaci černých skládek vznikajících na různých místech ve městě,“ uvedla starostka Českého Těšína Gabriela Hřebačková.

„Lidé neodkládají nepotřebné věci pouze do připravených kontejnerů, ale často také vedle nich. Navíc se v nádobách na odpad mnohdy objevují i věci, které tam vůbec nepatří, a tak vzrůstají náklady na segregaci,“ vysvětlila. Starostka ujistila, že kontejnery na velkoobjemový odpad opět budou k dispozici již na jaře.

Lenka Kročková z oddělení komunálních služeb českotěšínské radnice uvedla, že skládky na různých místech ve městě vznikají nezávisle na tom, jestli v ulicích jsou nebo nejsou kontejnery. „Občané by v tomto směru měli být více uvědomělí a nespoléhat na to, že jejich odpad uklidí město,“ řekla.

Za založení skládky hrozí pokuta do výše 50 tisíc korun. „Občané mohou celoročně zdarma využívat sběrný dvůr Na Horkách, má otevřeno čtyřikrát týdně. V případě, že nemají dostatečně velký vozík, mohou si za 250 korun objednat svozovou firmu,“ dodala Kročková.

Další zprávy z regionu