Nemocnice Český Těšín otevřela rehabilitační chodník

Novinku do rehabilitačního programu zařadila tento týden Nemocnice Český Těšín, člen skupiny AGEL. Vybudovala stimulační chodník, který je určen nejen pacientům, ale i široké veřejnosti.

Chůze naboso po novém chodníčku je účinnou rehabilitací. Foto: nemocnice

Zájemci si na tomto chodníku mohou vyzkoušet chůzi po několika různých površích, jako je jemný písek, kamínky různých velikostí, šišky, nebo kůra. Investice do vybudování chodníku přišla na přibližně osm tisíc korun, které investovala společnost Hyundai. Dobrovolníci této společnosti se navíc postarali o celou realizaci projektu.

O vybudování chodníku se postarali dobrovolníci. Foto: nemocnice

„Naše nohy dlouhodobě uvězněné v botách již ztratily důležitou schopnost, a to je vnímání povrchu, po kterém chodíme. Tato informace je přitom velmi důležitá pro náš mozek, který je tímto ochuzen o množství informací a vzruchů, jež by ho za jiných okolností stimulovaly a modulovaly tak náš pohyb. Proto jsme chtěli doplnit náš rehabilitační program o stimulaci plosek nohou na proprioceptivním chodníku,“ vysvětluje výstavbu chodníku předsedkyně představenstva a primářka rehabilitačního oddělení českotěšínské nemocnice Barbora Zbránková.

Chůze naboso je pro člověka naprosto přirozená. Bohužel většina z nás si ji v přírodním terénu dopřeje jen minimálně. To se může negativně projevit na stavu našich nohou, které jsou uzpůsobeny k tomu, aby při chůzi plnily funkci tlumiče nárazů a aby tělo odpružily a usnadnily mu tak pohyb. „Chůze po takovém chodníku je sice na první pohled nepříjemná, ale vede k extrémní stimulaci množství receptorů, které máme na ploskách nohou. Odtud proudí informace do našeho mozku, kde dochází k posílení a někdy i obnově důležitých drah i spojů v centrálním nervovém systému, které jsou odpovědné za zpětnou vazbu při řízení pohybu,“ uvádí primářka rehabilitace.

Od nohou prakticky celodenně uzavřených v botách nelze čekat, že budou svoji funkci plnit tak, jako nohy bosé, volné. „Snižuje se prokrvení a pružnost nohou a deformuje se jejich tvar. Toto může vést k poruchám funkce nohou jako je vznik plochonoží, vbočeným palcům, k bolestem pohybového aparátu či zraněním, například distorzi kotníků. Jako prevence těchto stavů a kompenzace chůze v botách či doplněk ucelené rehabilitace může posloužit právě pravidelná chůze po tomto senzorickém chodníku, v trávě nebo písku,“ vysvětluje MUDr. Zbránková s tím, že chodník v českotěšínské nemocnici je dlouhý 7 metrů a široký 70 centimetrů, přičemž plocha je rozdělena na sedm metrových dílů.

Nemocnice Český Těšín touto drobnou investicí reaguje na celosvětový trend v preventivní péči o nohy a zdraví celého pohybového aparátu. V západní Evropě mají podobné stezky dlouholetou tradici, v České republice je možné je najít ve v lázních a rehabilitačních ústavech. Na různých místech v tuzemsku vznikla celá řada takzvaných bosých stezek v přírodním terénu, kde mohou lidé příjemnou procházkou udělat něco pro své zdraví.

Další zprávy z regionu