Nemocnice se plní pacienty s covidem

Lékaři a sestřičky v Nemocnici Třinec se musí vypořádat s narůstajícím počtem pacientů. Po letní pauze se musely opět otevřít covidové jednotky a odložit některé operace.

V nemocnici už zase fungují covidové jednotky. Foto: nemocnice

Ještě před víkendem se počet covidových pacientů držel na čísle kolem patnácti. Nyní je situace horší. „A to tak, že jsme museli otevřít už druhé covidové oddělení. V tuto chvíli máme 29 pacientů s tímto onemocněním. Bohužel se obávám, že toto číslo i nadále poroste,“ řekl ředitel nemocnice Jiří Veverka.

Dodal, že pokud to tak půjde dál, nemocnice bude otvírat i další oddělení pro covidové pacienty. „A protože pro ně musíme zajistit lékařskou péči, jsme nuceni opět začít s omezováním plánovaných operací,“ dodal ředitel,“ dodal ředitel.

Hospitalizovaní pacienti s covidovou nákazou trpí především virovými zápaly plic. „Tito pacienti kromě specifické terapie potřebují klasickou či vysokoprůtokovou kyslíkovou terapii. Někteří potřebují ventilační péči, kterou v této vlně poskytuje oddělení ARO. Počty hospitalizovaných tak, jako v celé republice, rostou,“ upozornila primářka interního oddělení Marie Kollárová.

Na tomto covidovém oddělení podávají lékaři v indikovaných případech ambulantním pacientům monoklonální protilátky, známý preparát REGEN-COV 2, a to zhruba v počtu 20 za týden. Toto všechno představuje enormní zátěž na lékařský, sesterský a ošetřovatelský personál celého interního oddělení, kdy kromě klasického interního provozu, který narůstá, se opět roztáčí provoz covidový.

„Chci touto cestou apelovat na občany, aby se nechali naočkovat proti covidové nákaze. Očkování proti tetanu si hlídáme a neprotestujeme. Za svůj profesní život jsem viděla jen dva pacienty s tetanem. Hospitalizovaných s covid nákazou bylo v naší nemocnici 1700, desítky z nich jsem viděla umřít. Prosím, zamysleme se i nad tím, jak dlouho tento nápor personál je schopen vydržet,“ dodala Marie Kollárová.

Další zprávy z regionu