Nemocnice se změnila v covidovou jednotku

Nemocnice Třinec se takřka ze dne na den stala covidovou jednotkou. Lékaři a sestry si začínají sahat na dno svých sil. Jsou přetažení a mnozí se koronavirem už sami nakazili.

Zdravotníci ošetřují pacientku s covid-19 na ARO. Foto: Irena Sikorová Nožková

S příchodem druhé vlny koronaviru se změnil režim Nemocnice Třinec. „Jednoduše řečeno jde o změnu, abychom byli připraveni na co největší množství pacientů s onemocněním covid-19 a přitom byli schopní zajistit i běžnou akutní péči. V praxi to znamená odložení péče, kde to zdravotní stav pacienta umožňuje. Došlo k omezení provozu ambulancí, nicméně neustále poskytujeme urgentní, intenzivní a neodkladnou péči, operujeme na dvou operačních sálech,“ vysvětlil ředitel nemocnice Martin Sikora.

Před měsícem zde byli tři nakažení. Zkraje tohoto týdne už v tomto zařízení leželo 85 pozitivních pacientů, pět z nich vyžadovalo ventilační péči, čtyři skončili na ARO.

Nemocnice se bohužel potýká i s takzvanou covid sociální hospitalizací osob, kdy jsou pacienti schopni propuštění, ale jejich rodina je odmítne. „Zde bych poprosil všechny blízké, aby neměli strach. Tím, že svého blízkého vezmou domů a vzdají se na chvíli svého komfortu, uvolní místo někomu, kdo jej opravdu potřebuje, a třeba mu i tím zachrání život,“ vyzval Sikora.

Nepříznivou zprávou je, že nemocnice má covid pozitivních 14 lékařů, 53 sestřiček, 38 ošetřovatelek a sedm ostatních zaměstnanců (údaje k 2. listopadu). Na dohodu zde pracuje 49 studentů středních i vysokých zdravotnických škol a medici. „Nutně však potřebujeme dobrovolníky se zdravotnickým vzděláním. Prosím hlaste se buďto na oficiálním portálu kraje, nebo přímo v naší nemocnici. Moc nám tím pomůžete odlehčit už tak přepracovaným kolegům,“ vyzval ředitel.

Celý článek najdete v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu