Nobelovka za chemii má třinecké geny

Narodil se v Třinci, studoval v Třinci a stál u zrodu objevu, který  získal Nobelovu cenu za chemii. Molekulární biolog Martin Jínek přišel na metodu, díky níž lidé budou schopni účinněji vyléčit rakovinu i různé dědičné choroby.

Rodák z Třince Martin Jínek. Foto: archiv vědce

Lesk a záře Nobelovy ceny se dotkla Třince. Její rodák Martin Jínek spoluvyvíjel metodu nazvanou CRISPR. Je autorem zásadního článku v časopise Science, který jako první objev popisuje. A že jde o významný počin, dokazuje právě to, že za něj vědkyně Jennifer Doudna a Emmanuelle Charpentier, v jejichž týmu pracoval, získaly cenu Královské švédské akademie.

Už v roce 2015 bylo ve hře, že objev získá Nobelovu cenu. „Já ale myslím, že je na to příliš brzo. Podílel jsem se na něm v roce 2012, a to je příliš krátká doba na to, aby byl ocenění hodný,“ řekl tehdy v jednom z rozhovorů. Začátkem letošního října se díval na přímý přenos udílení Nobelovy ceny. „A když ji vyhlásili, byl jsem rád, že zrovna sedím, jinak nevím, co by se stalo,“ řekl s úsměvem.

O jaký objev tedy jde? „Je to metoda, pomocí které se dá cíleně měnit dědičnou informaci v buňkách. Jinými slovy, genetické nůžky CRISPR-Cas9 dokážou v buňce rozstřihnout DNA v určitém genu a na tomto místě ji cíleně změnit. Pokud nůžky nasměrujeme na chybnou část genu, která způsobuje dědičnou chorobu, mohli bychom tímto postupem geny opravovat,“ vysvětlil 41letý vědec, který nyní žije ve Švýcarsku v Curychu.

Objev tedy přináší nové možnosti léčby. V budoucnu by mohl řešit dědičné choroby srdce nebo imunitního systému.

Celý článek si můžete přečíst v dnešním Třineckém hutníku.

Další zprávy z regionu