Nová lanovka bude vánočním dárkem

Lyžaři se mohou začít těšit na novou sezonu, v regionu totiž přibude další lanovka. Čtyřsedačkovou dráhu staví provozovatel ski areálu v Mostech u Jablunkova. Provoz by mohl být zahájen v období kolem Vánoc.

Areál v Mostech u Jablunkova nabídne od zimy větší komfort. Foto: fm

Stavaři se do práce pustili už na sklonku srpna. „Ihned, když stavební povolení nabylo právní moci, jsme začali pracovat,“ řekl Jiří Rucki, vedoucí projektu. Nejprve bylo potřeba vykopat základy k sedmi nosným pilířům. „Nejnáročnější byly výkopové práce u poháněcí a vracecí stanice, které jsou největší,“ pokračoval.

S instalací sloupů se však pojila také povinnost, kterou provozovateli nařídili experti. „Situaci nám komplikovalo geologické podloží. Podle průzkumu je na svahu určitá část sesuvného povrchu, proto statik a geolog rozhodli, že pět podpěr se bude pilotovat,“ podotkl Rucki s tím, že po vykopání základů se z těchto míst svah za pomoci čtyři metry hlubokých mikropilotů zabezpečoval proti sesuvu.

Na základy už pak bylo možné nainstalovat pilíře. „Předminulý pátek přiletěl vrtulník, který ten den do západu slunce postavil pět sloupů. Zbývající dva pak přidal během soboty,“ popsal stavbu vedoucí projektu. Stavaře však čeká ještě další bagrování a dokončovací práce. „Je potřeba vykopat kabelové trasy. Kromě toho provést i elektroinstalaci, revize a dát do pořádku veškerou legislativu,“ dodal.
Teprve po tomto procesu a schválení Drážním úřadem uvede Ski areál v Mostech u Jablunkova sjezdovku do provozu.

Více si přečtete v dnešním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu