Nové kamery přinesou větší bezpečí a ochranu majetku

Ztráta soukromí nebo větší bezpečí? Lidé řeší další etapu modernizace kamerového systému, který minulý týden spustil ve zkušebním režimu Magistrát města Třince.

Kamerový systém se nyní testuje. Už nyní je ale jasné, že se městu vyplatí. Foto: mr

Zatímco jedni láteří, že jim městská policie kouká málem až do talíře, jiní je kvitují s ohledem na větší pořádek a bezpečí.

Na začátku bylo šest analogových kamer s nízkým rozlišením. Nyní má třinecká městská policie na různých místech města 45 moderních digitálních kamer, které jsou schopny přiblížit situaci a poskytnout i důkazní materiál pro orgány činné v trestním řízení. „Uvědomujeme si, že ne každý kamery ocení. Lidé mají pocit, že je sleduje velký bratr, ovšem povětšinou do chvíle, než přijdou třeba ke svému autu a zjistí, že je poškozené. To se pak rychle ptají, zda místo nesnímá bezpečnostní kamera,“ řekl náměstek primátorky Ivo Kaleta. Magistrát stála modernizace kamerového systému 10,2 milionu korun. Počet kamer může v případě potřeby i nadále navyšovat.

Město ve spolupráci se strážníky a Policií ČR vytipovalo vhodná místa pro kamery. Jde o nejproblematičtější části Třince, kde se třeba schází bezdomovci, dochází k poškozování majetku nebo jsou to vjezdy do města. „Nyní tak budeme mít daleko větší přehled, co se děje. Když zachytíme nějaké protiprávní jednání, můžeme reagovat rychleji nebo tam prostě poslat republikovou policii. Ať tak nebo tak, občané na tom vydělají, protože se jim dostane pomoci dříve než doposud,“ je přesvědčen ředitel třinecké městské policie Josef Kuźma.

Kamery jsou proto umístěny například i na náměstí Míru a v přilehlém parčíku. „Víme, jací lidé se tam schází. Nemůžeme je z místa vykazovat bezdůvodně, ale sotva na kameře třeba zachytíme, že popíjí alkohol na veřejném prostranství nebo znečišťují prostory, hned máme argument k vykázání či postihu,“ vysvětlil šéf strážníků.

Další zprávy z regionu