Nové volnočasové dílny ústavu ožijí kreativní činností

Nová budova volnočasových aktivit, která vznikla přístavbou k objektu Integrovaného sociálního ústavu v Komorní Lhotce, se stane místem kreativních akcí nejen pro klienty, ale i pro širokou veřejnost. Do konce roku jsou naplánovány tři, první se koná dnes odpoledne.

Materiál pro podzimní dekorace připravili klienti ústavu s předstihem. Foto: ab

Prostory pro volnočasové aktivity a terapeutické dílny zařízení otevřelo v létě. Původně se s takovým záměrem vůbec nepočítalo. „Když jsme však loni z důvodu narůstajícího počtu žadatelů o naše služby rozšiřovali ubytovací kapacitu, zrušili jsme ústavní prvek – společnou jídelnu pro klienty. Už v průběhu realizace tohoto projektu jsme však zjistili, že s klienty nemáme kde tvořit, setkávat se, že nemají kde relaxovat,“ vysvětlila ředitelka ústavu a místostarostka Komorní Lhotky Andrea Sztefková, jak se zrodil záměr přistavět volnočasové prostory.

Po loňském rozšíření ubytovací kapacity o 8 míst, která byla prakticky ihned obsazena, v ústavu pobývá 32 klientů, a to z obcí ve spádové oblasti od Třince po Ostravu. Nové prostory přístavby a nástavby se spojovacím krčkem k původní budově jsou využívány pro muzikoterapii, cvičení jemné motoriky i individuální cvičení, je tam keramická dílna, klienti mají k dispozici i různé další vybavení pro volnočasové aktivity.

Oba projekty přišly v souhrnu na více než 10 milionů korun. „Vzali jsme si na to úvěr, který budeme splácet z vlastních zdrojů,“ řekla ředitelka ústavu.

Jak dále uvedla, ústav se chce více otevřít veřejnosti, proto v nových prostorách začíná připravovat akce a aktivity pro místní občany. Už nyní si tam mohou přijít jednou týdně zacvičit pilates. Úplnou novinkou je cyklus kreativních aktivit nejen pro klienty ústavu, ale i pro obyvatele Komorní Lhotky. Dnešní odpoledne je věnováno tvoření podzimních aranžmá, na 22. listopadu je naplánována tvorba adventních věnců a 6. prosince se zájemci z řad široké veřejnosti a klienti ústavu setkají ve volnočasové dílně při tvorbě vánočních dekorací.

Další zprávy z regionu