Nýdek zřídil záchytku pro psy

Problém s toulavými psy se rozhodla obec Nýdek řešit zřízením záchytného místa. Po vesnici se totiž čtyřnozí tuláci potulují docela často, a navíc je tady lidé z měst vypouštějí často úmyslně.

Ilustrační foto: archiv

„My samozřejmě máme smlouvu s třineckým psím útulkem. Problém je ale v tom, že psa tam musíme nějak dopravit, což může být občas problém,“ vysvětloval starosta Nýdku Jan Konečný. Zdůraznil, že záchytné místo útulek nahrazovat nemá. Bude totiž sloužit jen pro krátkodobé umístění zvířete, které tam bude moci zůstat maximálně tři dny. Pokud se o něj během té doby nikdo nepřihlásí, poputuje do útulku, do kterého jej dopraví pracovníci obce.

Záchytné místo vzniklo u Evy Matlochové, pořadatelky tradičního psího zápolení Hafiáda. Ne náhodou, milovnice psů má bohaté zkušenosti a dovede se o zvířata náležitě postarat. „Už jsem měla dva nájemníky. Jednoho pejska přinesli dva chataři, nikdo se o něj nepřihlásil, takže jsme jej umístili v útulku. Druhý utekl za zvěří lidem, kteří byli v Nýdku na dovolené. Bylo to docela legrační, jela jsem totiž autem a viděla zatoulaného psa. Zastavila jsem a on mi sám ochotně skočil do auta. Navíc se o něj přihlásili hned dva možní páníčci. Jeden byl ale až ze Strakonic, takže to spíše vypadalo na toho druhého. Protože ale neměl o psovi žádný doklad, museli jsme dost složitě zjišťovat, zda je skutečně jeho. Nakonec jsme se ale k výsledku dopátrali,“ líčila Eva Matlochová.

Jak říká, pokud lidé cestují se svým psem, měli by mít u sebe aspoň očkovací průkaz, nejlepší pak samozřejmě je, když je pes vybaven čipem. „Jinak pejsek je schopen za den ujít třeba i 17 kilometrů, takže se mnozí diví, kam až jejich tulák došel,“ doplnila s úsměvem. Zatím má u svého domu místo pro jednoho nájemníka, v případě nouze je schopna se postarat až o tři. Informace o nalezencích pak sděluje prostřednictvím sociálních sítí. Na Facebooku má stránku nazvanou Nalezení a ztracení zvířecí miláčci Třinecko, Jablunkovsko a široké okolí.

První zachycený pes v Nýdku. Foto: Eva Matlochová

Obec Nýdek nechala rovněž vyškolit dva členy sboru místních dobrovolných hasičů, kteří se v případě potřeby postarají o odchyt zvířete. „Byli se školit v Brně a můžu vám říct, že to vůbec není levná záležitost. Stáli jsme také před rozhodnutím, jaké pomůcky jim zakoupit. Po pečlivém zvážení jsme se nakonec rozhodli pro foukačku, kterou se foukne na psa střelka s uspávacím sérem,“ pokračoval starosta a dodal, že foukačka se bude samozřejmě používat jen v případě, pokud bude zatoulaný pes agresivní.

Za pobyt psa v záchytném místě si majitelé samozřejmě zaplatí. Ceník najdou lidé na stránkách obce.

Další zprávy z regionu