O domovní čističky je v Ropici obrovský zájem

Veliký zájem o domovní čističky odpadních vod projevili lidé v Ropici. Obec proto nechala odbornou firmu posoudit, kde ve vesnici tento způsob likvidace odpadních vod z domácností možný je a kde nikoliv. Na základě výsledků pak připraví projekt a bude se ucházet o dotaci.

Ilustrační foto: AB

„Udělali jsme si průzkum mezi občany, požádali jsme je o předběžný souhlas s realizací domovních čističek a sešlo se nám 190 žádostí,“ uvedla Uršula Waniová, starostka Ropice, která má přibližně 1600 obyvatel a 507 rodinných domů

Jak dále řekla, než se obec pustí do projektu, je nezbytné udělat hydrogeologický průzkum. „Ne všude totiž jsou dobré vsakovací podmínky a ne všude jde přečištěnou vodu vypouštět do vodního toku. Ve vybraných lokalitách bude provedeno dvacet vrtů, bude zmapován terén, který pokryje všechny žádosti. Na základě výsledků pak firma stanoví, které řešení je pro jednotlivé lokality nejvhodnější,“ vysvětlila starostka.

Obec už pro tento účel vybrala firmu a požádala občany, aby firmu kontaktovali a poskytli ji nezbytné informace a součinnost. „Je důležité, aby tam zavolali co nejdříve, nejpozději však do 10. července. Jinak se nebudou moci do projektu zapojit a připraví se o možnost získat domovní čističku,“ upozornila starostka Waniová. Průzkum by pak měl být hotový do října.

Více si přečtete ve středečním vydání Třineckého hutníku.

Další zprávy z regionu