O případné změně názvu obce Mostečtí rozhodnou v referendu

Souhlasíte s tím, aby zastupitelstvo obce a rada obce Mosty u Jablunkova schválila změnu názvu obce z Mosty u Jablunkova na Mosty? Na tuto otázku budou Mostečtí odpovídat v místním referendu, které se uskuteční počátkem října zároveň s krajskými volbami.

Mostečtí zastupitelé vyhlásili místní referendum. Foto: ba

Vedení obce přišlo minulý rok s návrhem, aby se Mosty u Jablunkova vrátily ke svému původnímu názvu Mosty, který nesly po několik staletí. Návrh zkrátit název obce a vrátit se k historickému pojmenování vyvolal obrovskou vlnu reakcí.

Občané se k němu mohli vyjádřit v anketě přes aplikaci Mobilní rozhlas. Přestože podle vedení obce bylo pro zkrácení názvu takřka 70 procent z nich, okamžitě se spustila protikampaň. Vznikla petice, prostřednictvím které se část místních dožadovala zastavení schvalovacího procesu změny názvu bez předchozího projednání s občany a vypsání místního referenda.

To se bude konat 2. a 3. října, Mostečtí zastupitelé je vyhlásili na svém červnovém zasedání. „V Historickém lexikonu obcí ČR, vydaném Českým statistickým úřadem, se uvádí jako oficiální úřední název v letech 1869 až 1950 pouze Mosty,“ poukázal historik Muzea Těšínska Radim Jež. „V úředních dokumentech, vydávaných obecní samosprávou či jinými státními orgány, se však běžně používalo rovněž označení Mosty u Jablunkova, Mosty bei Jablunkau nebo Mosty przy Jabłonkowie,“ dodal.

Název Mosty u Jablunkova byl neoficiálním ustáleným pojmem až do roku 1952. „K rozšíření názvu došlo z toho důvodu, aby se od sebe odlišily Mosty u Jablunkova a někdejší Mosty u Českého Těšína, které jsou dnes už součástí města,“ řekl už dříve místostarosta Mostů u Jablunkova Martin Procházka. Dodal, že návrat k původnímu názvu je součástí marketingového plánu obce.

Další zprávy z regionu